Калдеронов „Живот је сан”

Шабачко позориште гостоваће 9. новембра у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхазу с представом “Живот је сан” Калдерона, у режији Александра Лукача.

У питању је нова представа шабачког ансамбла, која је премијерно изведена 5. октобра.

– Педро Калдерон је написао свој “Живот је сан” 1635. године у Шпанији. Дакле, у време када су друшвене моралне вредности биле милитантно чврсте. Као такве, оне су дозвољавале да се на повремено распламсавање политичких и личних страсти гледа готово благонаклоно, тумачећи их, оптимистички, као нужан метод прочишћења после ког ће друштво неумитно доживети извесну ренесансу - каже о овој представи редитељ Александар Лукач.

По његовим речима, ова адаптација је рађена у данашњем тренутку, када ни политичке, ни личне страсти, нема шта да заузда.

– Оне се несметано преплићу, сукобе и коначно оплођују једна другу, терајући цео свет у правцу, историјски гледано, до сада невиђеног хаоса. Позориште је при томе, наравно, последње место у коме ће се наћи решења за ово стање, али је исто тако и прво које ће присвојити естетику хаоса и користећи сан као парадигму, покушати да забави а можда и замисли свог гледаоца – наводи Лукач.

У глумачком ансамблу су: Зоран Карајић, Страхиња Баровић, Иван Томашевић, Анета Томашевић, Кристина Пајкић, Соња Милојевић, Никола Брековић, Ивана Јокић, Ивана Терзић, Лазар Максић, Милош Војновић и Слађана Пајчић. Уз режију, Александар Лукач потписује и адаптацију текста, сценографију и избор музике за представу “Живот је сан”. Костимограф је Селена Томашевић, а кореограф Петар Пјер Рајковић.

Н. П-ј.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести