Канадски балет и Хиспанико пред Новосађанима

Новосађани ће и ове године бити у прилици да погледају две представе са Београдског фестивала игре, које ће гостовати на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта

крајем марта и почетком априла. Важно је напоменути да се за ове представе већ сада могу резервисати карте.Најпре ће Балет БЦ из Ванкувера гостовати 25. марта с два пројекта: извешће “Усамљени ехо”, у кореографији Кристал Пајт, на музику Брамса, и “Бил”, у кореографији Шарон Ејал и Гаја Бехара, на музику Орија Лихтика.

– Неколико Брамсових соната за чело и клавир били су мотив за “Усамљени ехо” – речи су кореографкиње Кристал Пајт. – Први покрет је изражен кроз соло деонице и дуете, који су понекад бујни и страствени, понекад наметљиви, несмотрени, агресивни. То су одлике особе која је у најбољим годинама живота, а Алегро ођекује амбицијом и храброшћу. Истраживала сам физичка стања брзине и протока, и енергетски конфликт унутар и између људских тела. Други део постављала сам на емотивни Адађо. И тада сам се бавила идејом стварања јединствене целине, сачињене од седам играча, као колективно тело, откривене и рушилачке структуре, које захтева огромну координацију и усаглашеност.

С друге стране, радећи континуирано са уметницима Гајем Бехаром и Оријем Лихтиком, кореографкиња Шарон Ејал у комаду “Бил”, другој представи канадског балета, комбинује игру, музику и дизајн, “у моментално препознатљиву сирову целину неочекиване лепоте, настале од једнаких делова плиме и осеке”.

Неколико дана касније, тачније 4. априла, у СНП из Њујорка стиже Балет Хиспанико, који ће извести представе “Права линија”, “Сахраните ме усправно” и “Клуб Хавана”. За љубитеље латино ритмова извођење ових представа може бити права посластица, јер “Права линија” једне од најтраженијих кореографа данашњице Анабел Лопез Очоа, “спаја страствено обележје фламенка у врхунски инвентивно и интригантно партнерство, у изведби шпанске класичне гитаре”. Шпанског кореографа Рамона Ољеа инспирисала је ромска култура у представи “Сахраните ме усправно”, а  “Клуб Хавана” у кореографији Педра Руиза је “свиленкаста, секси радост… са сензуалношћу и ритмовима плесних латино форми у кореографији која је инспирисана врхунском фузијом кубанске, yез и биг-банд свинг музике”.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести