Као сузе на киши

Тридесет година након оригинала, у биоскопима ће се наћи наставак култног филма “Блејд ранер”. Главну улогу, поред ветерана Харисона Форда, добио је Рајан Гослинг.

Премијера која је прво најављена за 12. јануар 2018, на радост фанова померена је за 6. октобар 2017. На редитељском месту некадашњег мајстора Ридлија Скота овај пут се нашао Канађанин Дени Вилнев који је признао да је под великим притиском да направи филм који ће парирати оригиналу.

Рој Бети, вођа одметнутих андроида из култног филма „Истребљивач”  отпочео је свој репликантски живот 8. јануара 2016. године. Један од најупечатљивијих ликова са филмског платна ког је маестрално тумачио Рутгер Хауер, успео је да у делу Ридлија Скота из 1982. године засени чак и главног глумца Харисона Форда. Није чудно, онда, што су Бетију, ових дана, „рођендан„, на друштвеним мрежама, честитали фанови из читавог света.
Бети је репликант којем је  предодређено да умре.

Тренутак  његовог гашења је све ближи, а његова потрага за сопственим творцем, са намером да “отклони квар” и одложи смрт је, испоставља се, узалудна. Он умире на крају филма и у сјајном монологу, који је намењен свима нама, а слуша га јадни, поражени Декард (Харисон Форд), ловац на репликанте који не зна да је и сам један од њих, Бети свом непријатељу набраја све што је видео у кратком животу.

- Видео сам ствари у које ви људи не би поверовали. Запаљене ратне бродове за појасом Ориона. Посматрао сам це-зраке како светлуцају у тами близу капије Танхаузера. Сви ти тренуци ће бити изгубљени у времену, као сузе на киши. Време је за смрт.
Иако је филм “Блејд ранер” настао као адаптација култног романа Филипа К. Дика “Сањају ли андроиди електричне овце?”, Бетијев монолог уопште није пишчево дело. Рутгер Хауер је импровизовао цео говор на потпуно изненађење присутних, укључујући и редитеља Ридлија Скота.

Када је сцена завршена, пошто је Рој Бети коначно умро, цела филмска екипа је аплаудирала, а неки су и плакали. Хауер је касније признао да му се оригинални монолог из сценарија учинио превише “сув’ па је одлучио да га промени без консултовања са Скотом који је на крају остао одушевљен.
Иначе, за оне који су одлучили да славе репликантске рођендане ове године, следећа журка је заказана за 14. фебруар ове године, када би требало да се “роди’ и Прис, репликанткиња коју је исто тако маестрално одглумила Дерил Хана.

Настасја Писарев
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести