Карађорђе у акционом мјузиклу

Ажурирано пре 1 недеља 4 дана

У Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз почеле су пробе мјузикла „Црни“, по тексту Иштвана Балога из 1812. под називом “Црни Ђорђе“, који ће, у режији Жанка Томића,

премијерно бити изведен крајем јануара.

– Текст од пре два века биће куриозитет ове сезоне Новосадског позоришта. Мађарски комад о српском хероју Карађорђу, који је написан за време Првог српског устанка, користи јединствену оптику народног хероја из угла мађарских херојских митова, са наивношћу романтичарског духа. Романтичарски дух, наравно, постане ироничан у приступу адаптације и режије Жанка Томића – наводе у овом театру.

По Томићевим речима, „Црни” је, заправо нов комад настао новим писањем, риврајтингом, наивног романтичарског комада са певањем и пуцањем „Карађорђе“ Иштвана Балога, користећи само његову структуру.– Балогов комад се бави муњевитим успоном јунака Црног Ђорђа од усамљеног прогнаника до народног вође који на крају осваја и Београд, о народној буни званој Први српски устанак. Наш акциони мјузикл се, међутим, бави питањем: како би изгледао Последњи српски устанак. Па, као и углавном све око нас – пародично – објашњава редитељ Жанко Томић.

Драматург Ференц Немет подсећа да је Први српски устанак, предвођен Карађорђем (1768–1817), био изузетна позоришна инспирација мађарском драмском писцу и глумцу с почетка 19. века, Иштвану Балогу (1790–1873), пиониру мађарске позоришне уметности.Комад је премијерно изведен 1812, а затим забрањен, јер су „за време српског устанка у Бечу сматрали да је боље ћутати о оружаној борби Срба, а и борбу за слободу нису сматрали актуелном темом. А управо се та ослободилачка борба допала мађарској публици.” Но, игран је у Сегедину 1815. на српском језику, у преводу Јоакима Вујића, затим и у Новом Саду, Сомбору и Осијеку.

Карађорђа, односно Црног, у представи Новосадског позоришта игра Арпад Месарош, а у осталим улогама су Габриела Црнковић, Габор Понго, Емина Елор, Даниел Гомбош, Атила Немет, Лехел Шолтиш, Атила Мађар, Ливиа Банка, Атила Гириц, Золтан Ширмер, Мелинда Шимон...
Аутори адаптације су Жанко Томић и Ференц Немет, док ће се за сценографију, уз редитеља, побринути и Саша Сенковић, за костиме Јасна Бадњаревић, а за музику Давид Клем.

Н. П-ј.
 

Концерт и гостовања за рођендан

За рођендан Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз 27. јануара, глумци овог позоришта припремају концерт, на којем ће певати песме из представа с кућног репертоара. Уочи рођендана, у овом театру ће гостовати суботичко позориште “Костолањи” с представом “Мађар(ски)” у режији Андраша Урбана (23. јануара), и Народно позориште/Казалиште/ Непсинхаз из Суботице, са “Амадеусом” у режији Атиле Береша (24. јануара). Тих дана, тачније 25. јануара, биће изведена и представа “Мај је, уважени господине”, у режији Кинге Мезеи, у којој играју млади глумци овог театра.  

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари