Клио и Лагуна издавачи године

Награда за издавача године 61. Међународног београдског сајма књига додељена је јуче равноправно издавачким кућама “Клио” и “Лагуна”.

Награда за издавачки подухват године припала је, одлуком жирија, књигама “Путописи” Григорија Божовића у издању Завода за уyбенике из Београда и “Србија, градови, општине, насеља” проф. др Стевана М. Станковића, које су објавили “Службени гласник” и “Православна реч”. Најбоље дечје књиге су “Најлепше песме за децу” Ненада Симоновића (“Танеси”) и “Лола - пас детектив” Уне Бабић (“Интерпрес”).

Награда за најбољег издавача из дијаспоре додељена је
суиздавачима ЈУ Народна универзитетска библиотека Републике Српске и ЈУ “Службени гласник” РС за издавање књиге “Петар Кочић - С планине и испод планине и друга проза” и Књижевна задруга српског народног вијећа Подгорица за дело “Апотеоза српским гуслама” Дејана Томића.

Посебно признање за допринос у области науке припало је делима: “Хришћанство и ислам” Владете Јеротића (Арс Либри, Београд), “Михајло Пупин - највећи хришћанин међу научницима” групе аутора (Фондација Младен Селак и “Препород”, Београд) и “Херменеутика као политика” Стенлија Розена (“Академска књига”, Нови Сад).

Специјално признање за књигу додељено је књизи “Венац од трња за Данила Киша” Миливоја Павловића (“Службени гласник”) и тротомном издању “Византијско наслеђе и српска уметност 1-3” групе аутора (Српски комитет за византологију, “Службени гласник”, Византолошки институт САНУ), док је Специјално признање за издавача понела Народна библиотека “Стефан Првовенчани” из Краљева за едицију “Повеља”. Одлуку о наградама донео је жири у саставу: проф. др Драган Симеуновић (председник), мр Милица Лилић, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић и Слободан Зубановић.

Награда “Богдан Кршић” за најлепшу књигу на Београдском сајму књига додељена је едицији “Арс Тећне” Факултета за медије и комуникације из Београда, у опреми Борута Вилда. Специјално признање за младог дизајнера припало је Јани Вуковић за опрему књига издавачке куће “Арете” из Београда.

К. Р.

Признање за очување љубави према књизи

Директор “Лагуне” Дејан Папић, захваљујући на награди, рекао је да је то признање за “очување љубави према читању и књизи, за популарисање онога што нам је потребно, а то је контакт са читаоцима” и подсетио да се “Лагуна” у марту на Лондонском сајму књига нашла међу три најбоља издавача у свету.

Директор “Клија” Зоран Хамовић истакао је да је награда Сајма пресудна за његове сараднике, колеге јер им омогућава да верују да то што раде има смисла и да “друштво може да се поправи, да можемо да будемо делотворнији грађани иако живимо у малој земљи под великим и различитим притисцима”.

Он је нагласио да је Сајам књига чаролија. “Колико год да говоре да књига из ових или оних разлога нестаје и да погубно делују неки фактори у друштву на њу, ми увек дођемо овде да покажемо још једном да то није тако, да постоји леп пут који омогућава да будемо добри читаоци и паметни грађани”, казао је Хамовић.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести