Аудио књиге све популарније: Господар прстенова уз ручак

Последњих година, када у целом свету опада продаја штампаних књига, популарност аудио књига је у сталном и вртоглавом порасту.
audio knjige
Фото: pixabay.com

Продаја аудио књига је порасла за 43 одсто у 2018. години док се продаја штампаних смањила у истом периоду за пет одсто први пут за протеклих пет година. У протеклих пет година, зарада од продаје аудио књига процењује се чак на 2.5 милијарди долара. Овом расту је првенствено допринела Амазонова ћерка компанија Audible, чија се конзистентна и агресивна двадесетогодишња кампања производње и продаје аудио књига и те како исплатила.

Иако код нас то још није случај, већина издавача на западу уз свако своје важније штампано и електроноско издање објављује и аудио књигу, док познатији и читанији наслови (попут, рецимо, Толкиновог “Господара прстенова” или “Харија Потера” Роулингове) често имају више издања која читају различите особе, а понекад и познати глумци. Стивен Фрај (Лорд Мелчет из “Црне гује”), посебно је омиљен као талентовани наратор аудио књига, али уз њега међу познатим читачима су и Колин Фарел, Џејк Гиленхал, Ема Томсон, Розамунд Пајк (читала “Гордост и предрасуде” у чијој екранизацији је и глумила), Рејчел Мекадамс и многи други.

Према истраживању из 2016. године показало се да 91 одсто испитаника није правило разлику да ли су неки текст читали или слушали, пише Танјуг. Занимљиво је било сазнање да читаоци боље памте оно што су прочитали из штампаних књиге него из текстова које су прочитали на екрану. Данас многи слушају аудио књиге пре спавања, док се шетају, спремају ручак, пазе на децу или као алтернативу тв програму. Многи родитељи кажу да су аудио књиге веома добра забава за децу док их возе у колима, а они који иду на посао возом или подземном железницом радо слушају уместо да читају. Осим тога, већина модерних занимања су везана за рад на компјутеру, и слушање аудио књига дозвољава време у којем се очи одмарају.

У Србији аудио књиге још увек нису тако популарне, међутим, тај тренд се полако мења. На Јутјубу тренутно постоји неколико сасвим пристојно посећених канала на којима је могуће слушати аудио књиге на српском.

Све оне који су одмах спремни да се пожале због технолошке револуције која једе своју децу, треба свакако подсетити да је књижевност почела управо овако – говорном речју, односно приповедањем и слушањем.

Настасја Писарев

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести