Дејан Стојиљковић предлаже књиге за читање у изолацији

БЕОГРАД: Писац Дејан Стојиљковић предложио је данас у изјави Танјугу неколико књига за које сматра да би могле да помогну људима, затвореним у својим домовима због пандемије корона вируса, да се бар на тренутак "искључе" и уживају у занимљивом штиву.
r
Фото: pixabay.com

На списку сценаристе серије "Сенке над Балканом", нашла се књига есеја “Значење Џокера” Владимира Пиштала, за коју је књижевник недавно освојио престижну награду "Меша Слимовић".

"Пиштало је дефинитивно живи класик савремене српске књижевности, а његов увид у проблеме савремене цивилизације је истовремено дубок, интелигентан и забаван", каже Стојиљковић.

Поред Пиштала, предлаже и роман "Аписов апостол" Славише Павловића.

"Пошто на РТС иде серија о Апису, мислим да је овај вешто написан трилер савршена надоградња. Аутор је одлично спојио историјског Аписа и савремену перцепцију ове интригантне историјске личности", истиче писац.

Кратки роман "Сродне душе" Владимира Вучковића, у издању Службеног гласника, који се бави темом отуђености и међуљудских односа у време цивилизацијских крахова и непогода, представља, према мишљењу Стојиљковића, "Нечисту крв" за 21. век.

Како каже, аутор пише на трагу Чехова, Фантеа, Боре Станковића...

Не толико познат аутор код нас, Роберт Ејкман и његов роман "Море, попут вина тамно", такође је на списку предлога нашег писца.

"Изванредан приповедач и познавалац људске природе, у својим језовитим причама додирује неке од кључних тема не само књижевности него и живота, иако могу лако да се ''отпишу'' као жанровске или просто приче о духовима, Ејкманови приповедачки бисери су много више од тога", сматра Стојиљковић.

За љубитеље стрипова писац је издвојио наслов “Проклети: Пре поплаве” Џејсона Арона и Рајка Милошевића Гере.

"Стрип савршеног графичког израза, једна потпуно другачија интерпретација старозаветних легенди. Прича која вас гађа директно у стомак и оставља снажан утисак", закључује аутор "Константиновог раскршћа", "Дугих ноћи и црних застава", "Олујног бедема" и многих других.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести