"Геопоетика" представила књигу Филипа Чоловића

БЕОГРАД: Издавачка кућа "Геопоетика" представила је роман "Разбрајалица за Андреаса Сама" Филипа Чоловића који, према речима уредника проф. др Милана Ристовића, на "књижевно модеран начин пише о врло озбиљној теми".
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Ристовић је рекао да се, читајући Чоловићеву књигу, суочио са темом која није лака, али да управо на таквим темама и почива добра књижевност.

Књига, према његовим речима, има два нивоа: један је болест писца који умире у Паризу од рака плућа и коме у посету долази човек по имену Андреас Сам, а други је сећање писца на детињство у годинама Другог светског рата.

"Нигде се не помиње име писца, али знамо да се ради о Данилу Кишу и Чоловић користи фактографију Кишовог живота да би направио дијалог који писац води на самрти са својим алтерегом, јер Андреас Сам није нико други до сам Киш који преиспитује сам себе у тренуцима када умире у париској болници", рекао је Ристовић.

Сећања на детињство, приметио је Ристовић, има улогу снажне позадине и темеља на коме почива све што је писац радио током свог књижевног и не само књижевног живота.

"Чоловић се вешто поиграва и прави везу са различитим хронолошким нивоима. Тај разговор који води Андреас Сам са писцем на самрти је разговор писца са самим собом и Чоловић уводи мотив смрти у пишчевом сећању из детињства када је први пут видео смрт на залеђеним обалама Дунава у јануару 1942", објаснио је Ристовић.

Он је подсетио да је сусрет са смрћу Кишова опсесивна тема, а Чоловић убацује и неку врсту самопроклетства писца.

Најважније је, нагласио је Ристовић, да у Чоловићевој књизи нема патетичног одбноса ни према Кишу ни према самој теми која је у средишту романа.

"Чоловић на књижевно модеран начин пише о једној врло озбиљној теми и врло важним стварима", рекао је Ристовић.

"Разбрајалица за Андреаса Сама" је, према мишљењу главног уредника "Геопоетике" Владислава Бајца, "омаж и књига-орден додељен Д.К.-у у 30. години пишчевог продуженог живота".

Филип Чоловић (1978) је филмски и телевизијски редитељ, сценариста и писац, познат првенствено по документарним филмовима.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести