Ласло Дарваши први добитник награде Александар Тишма

НОВИ САД: Први добитник Међународне награде за књижевност “Александар Тишма” је Ласло Дарваши, књижевник из Мађарске, за књигу прича Wintemorgen објављену на немачком језику, саопштили су из Фондације “Александар Тишма”. 
Laslo Darvaši Foto: Szilagyi Lenke
Фото: Ласло Дарваши Фото: Szilagyi Lenke

Награда се додељује сваке друге године најбољем светском писцу за укупно или појединачно књижевно дело написано и објављено на било ком светском језику, а преведено и објављено на једном од европских језика - немачком, енглеском и француском.

Жири у саставу Илма Ракуза, Ђерђ Конрад, Петер Хандке, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар највише оцене дао је Дарвашију да се у 35 новела бави нарушеним породичним односима, социјалном немаштином и запостављеношћу, мржњом према странцима, криминалитетом и несрећама, али и мистериозним дешавањима која свакодневни живот избацују из такта. 

Свеједно да ли је реч о млађим људима, инвалидима, музичарима или очевима и синовима, Дарвашијеви ликови захваћени су неком врстом носталгичне неутешности чија апсурдност понекад подсећа на Кафку. На виртуозан начин аутор изражава њихова осећања и дела, стварајући великом сугестивном моћи кошмарне светове који уједно шокирају и фасцинирају. Магија Дарвашијевог језика уме да трансцендира чак и оно најстрашније. То његову књигу чини јединственим читалачким доживљајем, пише у образложењу жирија. 

Награда се састоји из плакете и новчаног износа од 10.000 евра и биће уручена 24. јуна у Новом Саду.

Издавачка кућа Академска књига, која објављује Целокупна дела Александра Тишме, објавиће награђену књигу на српском језику. 

Фондација “Александар Тишма” основана је у августу 2016. 

Мисија Фондације је афирмација, популаризација и проучавање дела и личности књижевника и академика Александра Тишме. 

Једна од основних активности Фондације је додела Међународна награда за књижевност “Александар Тишма”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести