Минијатурна књига Шарлоте Бронте продата за 780.000 евра

ПАРИЗ: Минијатурна књига коју је написала Шарлота Бронте као тинејџерка продата је данас на аукцији у Паризу за 780.000 евра једном британском музеју јавио је Ројтерс.
knjiga sarlote bronte
Фото: Youtube Printscreen

Тако високу цену је достигла зато што се за њу надметала глумца Џуди Денч. Бронте је написала необјављени рукопис, а књига није већа од кутије шибица.

Књигу је написала 1830. када је имала 14 година, а купљена књига наћи ће се у Музеју сестара Бронте који се налази у кући свештеника у Ховартсу у Западном Јоркширу у коме је Шарлота одрасла.

Џуди Денч је доајен британског театра и почасни председник Друштва Бронте и она је наговарала публику да сакупи новац да би књига отишла у Музеј сестара Бронте.

Рукопис има 4.000 минијатурно написаних речи на хартији која је ушивена у смеђе корице и само се једном нашла на аукцији пре осам година када ју је купио један колекционар. "Од тада је веома ретко виђена", изјавио је кусост Бронте музеја пре аукције.

Рукопис садржи приче у којима су главни јунаци ликови који се појављују у "Стакленом граду", граду који су измислиле сестре Емили и Ен Бронте.

Музеј је сакупио 84,892 фунте као донацију поклоника сестара Бронте. До пуне цене која је постигнута на аукцији искоришћен је новац из фонда који је основан да би се откупљивале минијатурне књиге, њих шест које је написала Шарлота. За сада је сакупјено пет књижица које су све у музеју али шеста још недостаје. Шарлота која је написала "Џејн Ејр" и "Вајолет" умрла је 1855. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести