Врхунски писци и млади читаоци на 13. Просефесту

НОВИ САД: Међународни фестивал прозе „Просефест“ у свом тринаестом издању од 23. до 28. септембра угостиће и ове године еминентне прозне ствараоце из Србије и иностранства.
prosefest
Фото: Ilustracija

Фестивал основан с намером да се књижевност врати својим коренима – живом и непосредном контакту аутора са читалачком публиком с правом се назива „литерарним Егзитом“. Протеклих година гости “Просефеста” била су врхунска имена наше и светске књижевности.

По речима Бојана Панаотовића, директора Културног центра Новог Сада, под чијим окриљем се фестивал одржава, управо по именима која су га обележила “Просефест” и њен уредник Недељко Мамула су одавно Европска престоница културе. Немања Миленковић, директор Фондације “ЕПК- Нови Сад 2021” указао је да је “Просефест” део програма овогодишњег Калеидоскопа културе, једне од осам платформи и које би и после 2021. требало да наставе да живе. Определили су се за концепт да се уједине и да на тај начин стварају мостове између установа културе, невладиног сектора, јавних предузећа и самих грађана. Калеидоскоп је и највише окренут ка грађаним и њиховом укључивању у културу. Просефест, по његовим речима би требало да један сасвим индивидуални процес, какав је стварање књиге и читање учини доступнијим и видиљивијим публици. Залажући се за програме који ће се наставити и после 2021. Миленковић је нагласио колико је важно да се изгради сцена, пиблика, могућности, ресурси, навике спонзора да подрже овакве ствари како би остали престоница културе пре свега нас самих.

Фестивал ће ове године почети програмом “У сусрет Просефесту” 23. септембра током кога ће бити организована размена књига, разговор о рано преминулом писцу Боривоју Адашевићу и промоција романа “Хоћемо ли сутра у кино” прошлогодишњег госта Боривоја Радаковића.

Фестивал ће наредног дана отворити књижевник Миљенко Јерговић, прошлогодишњи лауреат награде “Милован Видаковић“. Ове године признање названо по зачетнику српског романа припало је једном од најзначајнијих савремених руских писаца Виктору Јерофејеву чијих је десет књига до сада преведено на српски, а биће му уручено на свечаном отварању 24. септембра у 18 часова. Како је указао уредник Недељко Мамула у протеклих 12 година добитници су били врхунски аутори из света. Уз Јерофејева ове године гости Просефеста су Стив Сем-Сандберг, аутор из Шведске који се посвећено бави холокаустом, Наталија Фједорчук, пољска уметница позната по књижевном стварлаштву, али и на музичкој сцени, Дејан Трајкоски значајно име македонске књижевности, Роланд Орчик из Мађарске, као и наши аутори преводилац са руског Драгиња Рамадански и Милутин Ж. Павлов. Већ по традицији “Просефест” прати млада публика, а сваки од учесника имаће сусрет са ученицима новосадских гимназија. Сви учесници овог фестивала до сада сагласни су у томе да је то једна од великих вредности “Просефеста” јер учесници средњошколци нису само пасивни слушаоци него и  модератори разговора. По Мамулиним речима они су до сада на тај начин однеговало око 400 активних читалаца који су се затим или сасвим посветили књижевности или су остали трајно заражени читањем. Писац, критичар и уредник “Агоре” Ненад Шапоња указао је да овај фестивал посебан јер га чине врхунска књижевна имена, млади аутори за које слуте да ће то постати и интеракција са младим људима.

Фестивал се завршава у суботу, 28. септембра програма “ПостПросефест” у коме ће одломке из својих нових романа читати Милутин Ж. Павлов и Вуле Журић, али на неуобичајеном месту на новосадској Најлон пијаци.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести