Кошница као симбол и савремена уметничка ризница

Галерија Матице српске данас прославља свој дан, обележавајући дан када је пре 169 година донета одлука о њеном оснивању. Традиционално обележавање Дана Галерије Матице српске

увек је повезано с одређеном темом, а овог пута није било дилеме да то буде колекција Матице српске, поводом 190 - годишњице од оснивања ове наше значајне институције, напоменула је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски. Стога Галерија Матице српске, основана под окриљем Матице српске, свој дан посвећује овој институцији.

Свечана седница ће тако вечерас у 19 сати започети поздравном речи   Драгана Станића, председника Матице српске, а беседу о уметничкој колекцији Матице српске, њеном настанку, развитку и ономе што данас представља, одржаће Тијана Палковљевић Бугарски.

Припремљена је и изложба, тематски везана за симбол Матице српске - кошницу, коју ће вечерас отворити Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије. Изложба  “Кошница. Традиција и савремено стваралаштво”  настала је са намером да се у години обележавања 190-годишњице оснивања Матице српске савременим ствараоцима понуди њен симбол – кошница као инспирација за креативан рад и истовремено обнови и подстакне племенита идеја даровања овом најстаријем српском научном, књижевном и културном друштву.

- Ова изложба је нека врста честитке Матици српској за јубилеј. Уметници који учествују на овој изложби поклонили су по један свој рад Матици српској и тиме ће њена колекција бит обогаћена и употпуњена савременим делима - напоменула је Тијана Палковљевић Бугарски. 

Аутор изложбе Данило Вуксановић, виши конзерватор и уредник серије изложби “Традиција и савремено стваралаштво”, подсетио је да су уметници позвани да у својим радовима реинтерпретирају грб Матице српске у чијем централном делу је кошница, која симболизује марљивост, ред и организам, али и људе окупљене око заједничке идеје и рада. На тему кошнице је 22 уметника, међу којима су и добротвори и дародавци ГМС, стварало радове који ће бити представљени на овој изложби.

Кошница Матице српске је било полазиште за реализацију визуелних ре/интерпретација изведених традиционалним уметничким формама (слика, цртеж, графика, дигитална штампа, скулптура, аудио-видео записи, текстови, фотографија, редимејд).

Изложбени историјско-културни простор Галерије Матице српске, с кошницом-амблемом као симболом њеног рада и програма, постаје место инсталације – колективне изложбе уметника који су одговорили на задату тему. “Идејом да савремени уметници уведу мотив кошнице у сопствена уметничка дела појачано је симболичко дејство радног окупљања око заједничког циља у сврху проширивања уметничких говора. Кошница као место сакупљања и сабирања у симболичном смислу, означава савремену уметничку ризницу, изједначавајући се тако са музејом/кућом у којој се сакупљају и чувају уметничка дела”.

На изложби учествују: Игор Антић, Оливера Брдарић, Александра Јованић и Милета Продановић, Драган Матић, Ратомир Кулић, Нина Тодоровић, Предраг Узелац, Владимир Богдановић, Драган Бартула, Данијел Бабић, Драган Стојков, Маја Ердељанин, Миладин Зорић, Вишња Николић, Лазар Марковић, Јелена Ђурић, Дарко Ђорђевић, Данило Вуксановић, Кристина Ристић, Гала Чаки и Милош Вујановић.

Према традицији, на свечаности ће, као и досад, бити уручене захвалнице Клуба пријатеља ГМС појединцима и институцијама за успешну сарадњу.

Н. Пејчић 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести