Лакатош и Миладиновић свирају Брамса, Грига и Прокофјева

Ажурирано пре 3 недеље 1 дан

Универзитет у Новом Саду у сарадњи са Академијом уметности приредиће вечерас (четвртак) први Новогодишњи концерт намењен запосленима на УНС-у, али и свим грађанима највеће вароши војвођанске.

Идеја је, иначе, да по угледу на познате светске високо-школске установе овакви концерти постану део традиције, све како би се у академској и широј јавности што више афирмисала уметничка музика. Тако ће музиком Брамса, Грига и Прокофјева наступајућу 2017. најавити пијаниста Милан Миладиновић, шеф Департмана музичких уметности АУНС, и виолиниста Роберт Лакатош, доцент на Катедри за гудачке инструменте.

Миладиновић и Лакатош, осим што су предавачи на АУНС-у, спадају у сам врх домаће извођачке сцене. Први је добитник бројних награда и признања на домаћим и интернационалним пијанистичким такмичењима, до сада је одржао више од 200 клавирских реситала у земљи и иностранству, уз мноштво наступе са оркестрима, као и сарадњу са бројним еминентним уметницима у камерним формацијама. А за Роберта Лакатоша, који је пре годину дана тријумфовао на једном од пет најзначајнијих светских виолинских конкурса, такмичењу “Пабло Сарасате”, чувени Јулијан Рахлин је рекао да се ради о „младом уметнику који се издваја у својој генерацији”.

Њих двојица су, иначе, већ пре две годину музицирали заједно, изводећи дела Фредерика Шопена, а сада су се определили за потпуно другачији, али такође веома атрактиван програм. Концерт отвара Брамсов Скерцо у ц-молу, веома ефектна, страствена композиција, а на ред потом долази Соната за виолину и клавир у ц-молу Едварда Грига, мелодично дело са стилизованим елементима норвешке народне музике, за публику изузетно атрактивно јер, како истиче Миладиновић за „Дневник”, представља врхунски спој лиризма и виртуозности.

– Други део концерта биће у знаку Сонате за виолину и клавир бр. 1  у ф-молу Сергеја Прокофјева – најављује Миладиновић. – Овом композицијом, можда најзначајнијом сонатом за виолину и клавир у 20. веку, заокружујемо обележавање 125. годишњице рођења великог руског композитора. У питању је крајње специфично дело, које је Прокофјев писао од 1938. од 1946, и одражава турбулентно време у којем је настајало. Почиње прилично интровертно, мистично, чак меланхолично, а онда се развија у музику богатих расположења, ироније, сарказма, на моменте чак бруталних акцената, све до дивних лирских тема и на крају мешовитих ритмова након којих се враћа на мрачне елементе из првог става.

Први Новогодишњи концерт УНС-а одржаће се у Амфетатру зграде Ректората, почиње у 20 часова, а улаз је бесплатан.

М. Стајић

Блиски уметнички сензибилитети

–  Од првог нашег заједничког концерта осетили смо повезаност и темперамента, уметничких сензибилитета, уопште погледа на музику, а опет смо довољно различити да можемо да размењујемо идеје и међусобно их усвајамо и разрађујемо – каже Роберт Лакатош. – Лепо се допуњујемо, при томе и свирамо дела која нас привлаче и инспиришу, и свакако да бисмо волели да наставимо да сарађујемо као дуо, не само овде, у Новом Саду, Србији, него и много шире. То ће, истина, изискивати много труда, пре свега због наше заузетости, солистичких обавеза и рада на Академији, али мислим да вреди, јер је заиста велико задовољство радити са Миланом.
 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари