Лауреати Кордић и Прерадовић

Награда Бранковог кола „Печат вароши сремскокарловачке”, за најбоље песничке књиге на српском језику равноправно је припала Ранку Прерадовићу за „Изабрана дјела (1-4)”,

Бесједа, Бања Лука, 2015. и Милошу Кордићу за збирку песама „Предвечерје’’, Просвета, Београд, 2016, једногласно је одлучио жири у саставу Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић. Оба лауреата обележавају своје педесетогодишњице књижевног рада, па се пола века трајања ове награде нашло у чудесној симбиози са њиховим именима и делом. 

„Експресивна моћ стварања слика и призора са фантазмагоричним ватрометом бола из детињства одликовала је целокупно песничко стваралаштво Ранка Прерадовића у петнаестак књига”, навео је у образложењу жири.
 
Када је реч о Кордићевој новој песничкој књизи „Предвечерје”, у први план се у образложењу жирија ставља препознатљива зрелина певања на теме природе, крајишког миљеа, детињства и земне збиље кроз интроспективне реминисценције на појавне облике „ситница које живот значе” .
 
Награда „Печат вароши сремскокарловачке”, коју је током протекла пола века добило низ значајних имена нашег песништва,овогодишњим лауреатима ће бити уручена на „Пролећним Бранковим данима 2017’’ на дан рођења Бранка Радичевића.
Н. П.
 
 
 
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести