Лав Дијаз отвара Кустендорф

Рестроспектива великана 10. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, који ће бити одржан на Мокрој гори од 14. до 19. јануара, биће посвећена сценаристи Гордану Михићу,

 а у оквиру истог програма биће приказана и остварења прошлогодишњег победника Венецијанског филмског фестивала Лава Дијаза, који ће и отворити манифестацију у Дрвенграду. По речима  оснивача фестивала Емира Кустурице, Мећавник је „утопија која је претворена у стварност”. „Идеја Кустендорфа је да се индивудуалном храброшћу и квалитетом надрасте друштво спектакла, баш као што је Фест радио седамдесетих представљајући храбри нови свет”, рекао је познати редитељ.

За Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 22 филма младих режисера из Бугарске, Босне и Херцеговине, Данске, Израела, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португала, Русије, Сингапура, Србије, Украјине, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина. На конкурс је, иначе, стигло близу 500 остварења из целог света. На отварању фестивала биће приказан 40-минутни филм о свим досадашњим гостима Кустендорфа, а потом ће наступити Емир Кустурица и Но Смокинг Орћестра уз Адама Стинга и Новосадски биг бенд. Музички програм током трајања фестивала обогатиће гитаристкиња Ана Поповић, аргентинско-колумбијски ска панк састав „Че Судака” и домаћи бенд „Ван Гог”.

 

Подстицај младости

Републички министар културе Владан Вукосављевић је оценио да је Кустендорф током протеклих година остварио значајне резултате у својој основној мисији - подстицању и охрабривању младих редитеља да у сусрету са великанима филмске уметности пронађу инспирацију, охрабрење и подстицај. „Кустендорф успешно од Србије ствара културолошки у уметнички центар овог дела света”, навео је министар.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести