Ловци на Покемоне

Редитељ Оливер Стоун оценио је популарну игру Покемон Го као “нови ниво инвазије на приватност” која би могла да доведе до “тоталитаризма”, пише “Гардијан”.

Стоун је изразио своју забринутост током промоције свог новог филма о узбуњивачу Едварду Сноудену у Комик Кону у Сан Дијегу.

Упитан о безбедносној поузданости Покемон Го, Стоун је изјавио да компаније спроводе “капитализам надзора”, пратећи понашање људи.

Према магазину “Тајм”, редитељ је изјавио:
- То није смешно. Ово што се догађа је на нивоу инвазије. Профит је огроман за компаније попут Гугла. Они су инвестирали огроман новац у прикупљање података о томе шта ви купујете, какви сте, како се понашате. То је оно што неки људи називају капитализмом надзора. Видите нову врсту, искрено, роботског друштва. То је оно што зову тоталитаризмом.

Покемон Го, који може бесплатно да се преузима, већ је критикован због чињенице да приступа комплетном Гугл налогу корисника, укључујући и мејл и шифре. Произвођач апликације, “Niantic”, инсистира да је потез ненамеран и уверава кориснике да не прикупља никакве “нарочите податке” о њима. (Премијера Стоуновог филма “Сноуден” у ком улогу узбуњивача игра Џозеф Гордон Левит, заказана је за 16. септембар.)

До каквог стварносно-реалног хаоса доводи споменута апликација, илустративно говори и непредвидљиви окршај антифашиста, ловаца на Покемоне и екстремне деснице који се догодио пре неки дан у Минхену. Наиме, десетине људи ухапшене су у невероватном окршају Покемон фанова, антифашиста и присталица покрета крајње деснице Пегида.

Овај бизаран скуп постао је поприлично насилан, људи су лежали на земљи, а полиција је многе грабила и вукла при хапшењу, пренеле су неке од агенција.

Припадници Пегиде држали су транспаренте “Демократија, љубав према домовини, слобода говора, правда – све је остављено по страни” и “Ислам, не хвала!”, док су насупрот њима антифашисти узвикивали “Нацисти, напоље!”.

Фанови тренутно најпопуларније игрице на свету Покемон Го нису промовисали никакве циљеве, већ су се на овом урнебесном скупу затекли због такмичења. Наиме, награда је била загарантована за оне који усликају најбољу фотографију Покемона са припадницима групе Пегида у позадини.

Проблем је настао када играчи, међу којима је било и људи који су дошли искључиво због Покемона, нису желели да се помере, објашњавајући да  „чекају да ухвате Покемона”. Затим је реаговала и полиција, десетине људи су ухапшене, а било је и оних који су се све са Покемон ранцима опирали хапшењу!

Оливер Стоун, и не само он, поводом овог феномена, говори о тоталитаризму. Ловци, напротив, не размишљају превише прихватајући игру као страст која оправдава саму себе као стил живота, а многи од неутралних посматрача размишљају о будућности која је стигла, о (урбаној) стварности која све више наликује на градове из романа киберпанкера Гибсона, то јест на миље урбаних хардкор зона из филмова “Блејд ранер” и “Пети елеменат”.

Ђорђе Писарев

 

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести