Михић: У писању нема пензије, док могу писаћу

Сценариста Гордан Михић, коме је посвећена "Ретроспектива великана" 10. "Кустендорфа", стигао је данас у Дрвенград где ће након пројекције филма "Вране" одржати радионицу за студенте и младе ауторе.

"Ако радите 50 филмова, претпоставља се да ће једног дана доћи до ретроспективе, овога пута по Емировом (Кустурица) укусу. Лепо је у сваком случају када видите да се неко сетио свих тих ствари, мада бих више волео да сам добио награду за неку дебитанстку улогу него да у овим годинама дођем овде на ретроспективу", рекао је признати сценариста новинарима по доласку на Мећавник.

Михић је уверен да постоје и да ће увек постојати људи који мисле на начин као Кустурица и који имају потребу за стварима које су друкчије од нечега што је главни ток ствари.

"У свим временима је долазило до опасности да права уметност нестане и да је замени нешто друго. То јесте опасност и догађа се нешто што је убиствено за људе који немају физички однос према ономе што гледају, у чему и уживају. Површна је, јефтина и банална уметност преузела главне токове, ја бих то назвао удруженим злочиначким подухватом свих могућих телевизија које праве ријалити шоу и бесмислене програме који срозавају свако људско достојанство, који се не баве никаквим егзистенцијалним питањима него највулгарнијом забавом", констатовао је Михић.

Насупрот томе, примећује он, постоје ствари као што је "Кустендорф", које враћају веру у то да ће нешто што је добро и право опстати.

"Човечанство је често било на ивици катаклизме па се некако извукло, тако да мислим да ће и овога пута да се извуче мада су се тешки и страшно црни облаци надвили над нама, влада насиље, непоштовање људског достојанства, сила и неправда , али све има свој ток. Кроз историју се показало да све такве ствари ипак на крају доживе своју катаклизму, нестану са сцене. Некад их замене друге много страшније и опасније, али свет почива на људима који верују у живот, љубав, у нешто што је прави разлог за опстанак", нагласио је Михић.

Он је рекао да одавно не гледа своје старе филмове, не зато што много ради и нема времена за то него што му је понекад болно да их гледа.

"Рецимо у ''Вранама'' нема оних људи са којима сам тај филм створио, остале су две глумице и један глумац. ''Кад будем мртав и бео'', боље да не причам, ''Буђење пацова'' исто тако. Понекад погледам неки мали део када се задесим на некој пројекцији, али морам да признам да не могу све да погледам", казао је Михић.

Испричао је да су га звали пре три године у Загреб где су приказивали "Вране" и додао да је тај филм за публику на Фестивалу субверзивног филма биле мало откровење.

"Били су фасцинирани како је пре 46 година направљен један такав филм у земљи за коју се сматрало да је тоталитарна, антидемократска. У време када смо ми правили филмове, 20 година после Другог свестког рата, држава је финансирала филмове као што су ''Кад будем мртав и бео'' и ''Буђење пацова'' и то у потпуности. Ми никад нисмо тражили новац за филмове, а држава је финансирала филмове који су на неки начин били против ње", испричао је Михић.

Он се присетио да је у 29. години имао 11 играних филмова и три телевизијске серије.

"Дајте ми данас младог човека који може да каже да у 30. години има два играна филма. Једва. А то је било време на које данас сви бацају дрвље и камење. Ја не рехабилитујем и не величам то време, али су тада постојали људи у структурама власти који су били снажно за то да постоји слобода уметности и који су нам много помагали", нагласио је Михић.

Он је подсетио да је Жика Павловић рекао да је то било Периклово доба уметности.

"Зна се ко је био Перикле и шта је под њим било у античкој Грчкој. Мислим да ћемо опстати али морамо се борити за то. Гете је рекао да слободу и живот заслужује само онај ко се бори за њих", истакао је признати сценариста.

Михић је прокоментарисао и данашњу кинематографију и казао да свако време има своје филмове, да нема ту врсту односа према савремености, данашњости да мисли да је некада било много боље када је он био млад.

"Људи живе своје животе на начин на који њима одговара, понашају се у складу са временом као што смо се некад ми понашали у складу са временом. Не могу да дајем савете младим људима који се данас баве филмом, могу да им испричам нека своја искуства. Да ли ће им користити или не, не знам", казао је Михић.

Он је приметио да филмови који се данас снимају вероватно одговарају данашњем типу гледаоца.

"Људи су притиснути у целом свету ужасним дешавањима и сигурно траже одушка и више једностраности, топлине, нечега што није драмска форма у правом смислу те речи. Ваљда ће и то проћи и вратићемо се неким другим причама", казао је Михић.

На коментар новинара да не мора да даје савете, већ само да настави да пише, Михић је поручио да "у писању нема пензије".

"Док могу, писаћу", додао је он.

У оквиру "Ретроспективе великана" приказују се филмови рађени по Михићевим сценаријима: "Кад будем мртав и бео" и "Буђење пацова" у режији Живојина Павловића, "Вране" у режији Михића и Љубише Козомаре, "Црна мачка, бели мачор" Емира Кустурице, "Механизам" Ђорђа Милосављевића.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести