Мирко Демић и Владислав Бајац лауреати награде “Меша Селимовић”

Књижевну награду “Меша Селимовић” за најбољу књигу протекле године, коју по 29. пут додељују “Вечерње новости”, добила су два аутора: Владислав Бајац за “Хронику сумње”

у издању “Геопоетике” и Мирко Демић за роман “Ћутања из Горе”, у издању новосадске “Агоре”. Одлуку је донео велики жири у коме је било 55 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара различитих генерација, а оба аутора су добила по 15 гласова.

Бајац, који је био спречен да присуствује проглашењу добитника награде, у писму је навео да је поносан што му се име веже за врсног стилисту и храброг трагаоца за правдом, Мешу Селимовића. „Када вас за награду одабере 55 књижевних критичара, чији је кормилар надам се, Меша Селимовић, онда засигурно можете тврдити да сте написали добру књигу, упркос сопственој сумњи”, навео је писац “Хронике сумње”.

Други лауреат Мирко Демић рекао је да су сумња и несигурност његови пратиоци и да је неретко помишљао како узалуд траћи своје дане на нешто што никога не дотиче. „Почаствован сам сваким гласом који су мојој књизи дали критичари, а име Меша Селимовић ће бити охрабрење и подстрек да писање упркос свему има смисла”, додао је Демић.

Роман “Хроника сумње”, између осталог, одликује претапање документарности и маште у причи о једној земљи које више нема, једној породици, једном Ја у трећем лицу... Књижевник Миљенко Јерговић доживео је ову књигу као ведру и мрачну причу насталу из вере да се сва наша књижевност и поезија затекну у документу, у низу фактографских чињеница о једноме оџивљеном породичном животу, а онда и о животу једне ишчезле земље. Владислав Бајац приповеда причу о одрастању, сазревању и декаденцији, о пропадању једнога света и о његовим светлим врхунцима, о тоновима и ритмовима једне епохе, о величанственим и метастазирајућим заблудама очева и о дубоком неразумевању синова.

“Ћутања из Горе” Мирка Демића први су, пак, део петокњижја у коме следе већ објављене књиге приповедака “Молски акорди” (2008, 2009, Андрићева награда),  и “Атака на Итаку”  (2015),  и романи“Трезвењаци на пијаној лађи”  (2010, награда „Дејан Медаковић“) и  “По(в)ратнички реквијем”. (2012).
Петрова гора је главни јунак ове фантазмагорије, како митска тако и стварна, чија се историја прати од предримског и римског доба, све до савремености.

Расплићу се предања о њеном постању и пореклу имена, уз народну песму о настанку и нестанку Петрове горе. „Митинг из 1990. одржан на Петровој гори,  није пустио духове из боце, већ духове мртвих из Горе, наговештавајући неизвесну будућност живих, што се показало у књигама које иза ’Ћутања из Горе’  следе”, наводи издавач.

Награда ће бити уручена средином марта у Народном позоришту у Београду.

Н. Попов

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести