Митска потрага кроз време

Издавачка кућа “Дерета” објавила је ових дана енглеско издање романа “Унутрашња страна ветра” (The Inner Side of the Wind or The Novel of Hero and Leander) Милорада Павића (1929-2009) знаменитог романсијера,

приповедача и историчара српске књижевности, у преводу Кристине Прибићевић Зорић. Прошло је више од четврт века од како је Павић објавио овај „двострани” или „двополни” роман, инспирисан митском причом о познатим античким љубавницима и њиховој трагичној љубави, због чега дело и носи поднаслов „Роман о Хери и Леандру”.

“Унутрашња страна ветра” чита се са обе стране и окреће као клепсидра, док у његовој средини, у оној празној страни коју је сам писац поставио усред књиге, остаје све што се не може досегнути ни у постојању ни у непостојању. „Митска прича послужила је аутору као полазна основа у стварању романа у коме се две приче, попут двоје љубавника, дозивају кроз време хрлећи једна другој у жељи да се две раздвојене половине некад целовитог бића поново пронађу и споје”, најављује издавач.

Роман „Унутрашња страна ветра” је 1991. добио награду “Борисав Станковић” као најбоља прозна књига. 

Н. П.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести