Младе уметнике треба неговати

Треће међународно такмичење певача “Вера Ковач Виткаи” одржаће се 17. и 18. децембра у Новом Саду, у сали Музичке школе “Исидор Бајић”.

Иако суочени с тешкоћама, организатори су одлучили да ипак, како кажу, мимо тешких услова, одрже ово такмичење за соло певаче. Као што је уобичајено, и ово такмичење се одвија у неколико категорија, у зависности од узраста, као и у етапама.

Подсетимо, идеја о установљењу Међународног такмичења соло певача између 14. и 32. године јавила се као одговор на потребу да Нови Сад, као културни центар са богатом музичком традицијом у којем делује и национална оперска кућа, изнедри и конкурс који ће омогућити тим младим уметницима да стекну неопходно специфично искуство „одмеравања снага“ са колегама из земље и иностранства. Истовремено, циљ је био и да се талентовани певачи кроз музику упознају, али и да у оквиру самог такмичења остваре и развију свој музички потенцијал, стекну извођачку сигурност и сачине репертоар потребан и за друге интернационалне конкурсе.

Ко је најбољи међу певачима на овом такмичењу одлучиваће жири у којем су: др Мариа Темеши (сопран, солисткиња оперских кућа у Будимпешти и Сегедину, амбасадорка мађарске опере, шеф Катедре соло певања на Академији уметности у Сегедину), мр Војислав Спасић, (тенор, шеф Катедре соло певања на Академији уметности у Крагујевцу), Саша Чано (бас, солиста Опере Словенског народног гледалишча у Љубљани и професор соло певања), др Жељка Милановић (диригенткиња, редовни професор Академије уметности у Новом Саду) и мр Вера Ковач Виткаи (сопран, примадона Опере Српског народног позоришта у пензији и професорка Одсека соло певања Академије уметности у Новом Саду).

Првонаграђени такмичар може да освоји титулу Лауерат такмичења “Вера Ковач Виткаи”, које носи име наше познате оперске уметнице. Завршни гала - концерт награђених учесника биће приређен у свечаној сали МШ „Исидор Бајић” 18. децембра, на крају такмичења, када ће бити проглашени победници. Такмичење соло певача „Вера Ковач Виткаи“ први пут је одржано у новембру 2014. у Музичкој школи „Исидор Бајић“.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести