Моника Белучи отворила 45. Фест

Јубиларни 45. Фест свечано је вечерас у Центру „Сава” отворила Моника Белучи, а потом је приказан филм „На млечном путу” Емира Кустурице у којем славна глумица тумачи главну улогу.

„Драги Београде, фестивал је отворен”, рекла је већ годинама једна од највећих звезда европског филма, додавши да јој је част што је више пута до сада била у Србији и што је радила са тако великим редитељем као што је Кустурица.

Током 10 дана фестивала у 12 програма премијерно ће бити приказано 95 филмова, међу којима и два домаћа: „Реквијем за госпођу Ј.” Бојана Вулетића и „Афтерпарти” Луке Бурсаћа, који ће се наћи на репертоару нациналне селекције, уз још пет наслова. У главном такмичарском програму је, пак, 15 остварења, која конкуришу за награду „Београдски победник”. По речима Југослава Пантелића, уметничког директора Феста, оно што повезује сва одабрана остварења су универзалне теме - „проблеми прошлости и садашњости, животне приче које се и нас тичу”.

Како су раније саопштили организатори, овогодишњи Фест угостиће до 5. марта четрдесетак значајних имена из света филма, попут Радета Шербеyије, америчког аутора Хјуа Хадсона или шпанског редитеља Карлоса Сауре, коме ће, као и легенди српског глумишта Љубиши Самарџићу, бити уручено признање „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности. Иначе, и интересовање публике за готово све филмове је велико, тако да је до сада већ продато безмало 60.000 улазница.

Е. Н. Л.
 

„Златни печат” Карлосу Саури

Почасном госту ФЕСТ-а, чувеном редитељу Карлосу Саури,  у суботу ће бити уручен “Златни печат” Југословенске кинотеке. Ово признање се аутору неких од најзначајнијих шпанских филмова, попут „Ана међу вуковима”, „Рођака Анђелика” „Кармен” и „Ај, Кармела”, додељује за укупан допринос светској кинематографији.

Фест у Новом Саду

Пројекцијом филма Емира Кустурице „На млечном путу” у суботу у 19 часова у биоскопу “Арена синеплекс” биће свечано отворен 45. Фест у Новом Саду. Публика ће после филма бити у прилици да поздрави део ауторске и глумачке екипе. До 6. марта на репертоару „Арене” биће укупно двадесет остварења са Феста, сваког дана по два - од 19 и 22 часа.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести