Музеји у жижи чак десет дана

Сви љубитељи музеја од ове године у Србији имаће десет, а не један дан, популарну Ноћ музеја, концентрације атрактивних садржаја. Ово је сажета порука са јучерашњег “историјског скупа”

у Галерији Матице српске у Новом Саду, где је, неколико дана након београдске, представљена и новосадска варијанта новоосноване манифестације “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”. Од 9. до 18. маја, она би требала да покаже нову снагу музеја и културну политику јачања институција културе.

- Никад више директора музејских институција и пи-арова није било на једном месту - рекла је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, објаснивши да манифестацију организује борд директора националних музеја. Она је и водила конференцију за новинаре на којој су говорили Бојана Борић Брешковић (Народно позориште Београд), Мирјана Менковић (Етнографски музеј), Весна Јовичић (Музеј града Новог Сада), Јасна Јованов (Спомен збирка Павла Бељанског), Сања Којић Младенов (Музеј савремене уметности Војводине)...

Наводећи који се све датуми облежевају у време заказано за одржавање програма “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” - Дан победе и Дан Европе (9. мај), Међунарони дан музеја (18. мај), дан оснивања наше најстарије музејске институције (10. мај) - Народног музеја Београд, који иначе и координира манифестацијом, директорка ове куће Бојана Борић Брешковић истакла је велику пажњу Министарства културе и информисања, које је, уз покрајинске и градске управе за културу, покровитељ  догађаја. Бојана Борић Брешковић је навела да се, због силног историјског изгарања, метафорички и буквално, манифестација одржава под тематским оквиром “Хероји културне баштине”, који није обавезујући.

- Ово је ноћ музеја из аспекта музеја - рекла је Јасна Јованов, апострофирајући пре тога да је коначно време да промени мишљење о инретности музеалаца. У Спомен-збирци Павла Бељанског, коју води, за ову прилику истаћи ће колекцију такозавних ратних сликара: Важна је и намера да  за време трајања манифестације на Тргу галерија буде корзо, а не паркинг, јер је та површина заштићена не само својим именом, него и правним актима који као да не важе.

У остатку конференције за новинаре, многи су представили конкретне планове и програмске садржаје које ће представити од 9. до 18. маја, од “старих” до нових ликовних медија. Међутим, посебно је наглашено да су централни догађаји координирани, како би публика могла да стигне на све, а да је улаз на све програме бесплатан.

Такође, сви заинтересовани музеји и сродне институције који се још нису укључили у организацију, могу то још увек да учине. Оних који су активни, већ сада има преко 50. Подршку манифестацији “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, дала су и струковна удружења, Музејско друштво Србије и Национални комитет Међународног савета музеја, као и Независно удружење новинара Србије. 
И. Бурић

Узбудљиво  питање организаторима

Будући да се “Од 10 до 10”,  да скраћено крстимо незграпну формулацију “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, одвија у, условно речено, већ резервисано време манифестације “Ноћ музеја”, која се већ традиционално одржава у трећој недељи маја, доста узбуђења изазвало је питање координације ова два догађаја. Сажетак ове сложене полемике, по цену њене интерпретације, био би да музеји хоће да преузму ствар у своје руке и да отворе што шири фронт могућег деловања.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести