“Дама с камелијама” поново на сцени СНП-а

НОВИ САД: “Дама с камелијама” Ђузепеа Вердија као балет, према истоименом роману Александра Диме Сина, либрету Крунислава Симића, у оркестрацији Александра Којића, поново ће бити део репертаоара Српског народног позоришта, од суботе, 13. децембра.
dama s kamelijama
Фото: snp.org.rs (A. Ramadanović)

Реч је о премијери обновљеног остварења из 2009. године, са многим новинама, укључујући Ану Ђурић као Маргериту Готје, Катарину Кљајић као Мадам Олемпе, Самуела Бишопа као Грофа Де Н...

Директор Балета СНП-а Тони Ранђеловић изразио је задовољство отварањем сезоне лепим и инспиративним делом.

Либретиста, кореограф и редитељ Крунислав Симић навео је да ће у обновљеном делу бити мало више “тамне лепезе” и “патетике”, јер је и Вердијева музика таква, на познати љубавни роман, пун драме и трагике. За балетски ансамбл СНП-а, Симић сматра да је оплеменио његове идеје, поготово млади играче које је назвао бриљантним. 

Подсећања ради, “Дама с камелијама” је роман који је Дима Син објавио 1848. године, пишући о властитој љубави према младој, лепој и прерано преминулој куртизани Марији Диплеси. Критикујући тадашње светоназоре и малограђанштину, иако проглашаван и за скандал-мајстора, Дима Син је романом “Дама с камелијама” доживео светску славу.

Ђузепе Верди је, импресиониран драматизацијом романа, односно представом коју је видео у Паризу, препознао и себе, па се посветио раду на опери коју је назвао “Травијата”. 

Диригент Александар Којић објаснио је да оекстрација значи компоновање “боја” из конкректног дела. Радећи “Грка Зорбу”, упознао је рад кореографа Симића, што је Којић означио јако важним у послу који ради - развија јасноћа форме у процесу прављења балета од опере.

За Ану Ђурић у насловној улози (алтернације ће бити Катарина Кљајић и Оља Ђукић), право јој је време за драмски захтевну улогу, у којој на сцени може да “избаци” све што осећа. Маргериту Готје је описала као особу чистог срца и душе, са печатом средине и времена у којима је живела.

Катарини Кљајић је улога Мадам Олемпе била велики изазов, технички и глумачки захтевна, због чега је захвална кореографу и репетиторима. Олгу Аврамовић је комплетно нова солистичка подела инспирисала да у игру унесе неки други нерв.

Самјуел Бишоп који такође у алтернацијама тумачи више улога, за Армана Дивала је рекао да је емотиван лик и да су му драмске улоге интересантније и за балетску игру. Његов колега, на сцени у улози Арманоог оца, Давид Груосо, обновљени балет “Дама с камелијама” у Српском народном позоришту оценио је као квалитетну причу и представу за публику.

У другим улогама или атернацијама играју: Оља Ђукић, Андреј Колчерију, Лана Стојановић, Маријана Ћурчија, Мина Радовић, Милан Иван, Алесандро Бонавита, Верица Козарев Кларић, Соња Батић, Мина радовић, јелена николић, Јука Мацујама, Наојуки Ацуми, Александар Бечварди, Бојан Раднов, Игор Таубер, Зоран Трифуновић, Иван Ђерковић.

У ауторском делу екипе, још су сценограф Герослав Зарић и костимографкиња Бојана Никитовић. Репетитори су били: Оксана Сторожук, Милан Лазић, Весна Бркић, Бранка Глигорић. Дизајнер светла је Марко Радановић.

Прва реприза је заказана 16. октобра.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести