Фестивал опере, магнет за публику

У фоајеу сцене "Пера Добриновић" Српског народног позоришта (СНП), представљен је Фестивал „Операрија“, који ће бити одржан од 14. до 21. јуна. Фестивал ће бити отворен премијером опере “Риголето” Ђузепеа Вердија.
Konferencija za novinare u Srpskom narodnom pozorištu (4)
Фото: Покрајинска влада

Обраћајући се новинарима покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, изразила је задовољство што се, по први пут у Србији, одржава фестивал опере. Она је истакла да је Нови Сад - после 120 година од прве оперске представе изведене у СНП - заслужио да буде пионир у организовању оваквог фестивала, који ће поред домаћих, окупити и уметнике из региона.

„Циљ фестивала опере је да се кроз разноликост репертоара, било генерацијски, јер се организују и представе за најмлађе, било по афинитетима, јер се приређују концептуално различите представе, омасови публика у граду који ће за две године бити европска престоница културе“, истакла је Милошевићева.

С друге стране, управник СНП Зоран Ђерић изразио је уверење, да ће се фестивал памтити по уметничким остварењима, али и по сценским ефектима који су намењени публици.

Директор СНП Александар Станков, подсетио је присутне да је први пут „Риголето“ изведен у Новом Саду још 1928. године и да ће ова захтевна опера, као и програм целокупне „Операрије“ приближити овај жанр публици.

Фото: Покрајинска влада

О премијери „Риголета“ говорили су редитељ Александар Николић, диригент Андреа Солинас из Италије, кореограф Александар Илић и солисти Саша Штулић, Жељко Андрић, Дарија Олајош Чизмић, Јелена Кончар и Горан Крнета, изразивши наду да ће публици пруштити лепу представу, која истиче моћ СНП како на просторном тако и креативном плану.

После отварања, 14. јуна, наредног дана, ће у Синагоги на програму бити концерт барокних оперских арија. Удружење „Високо Ц“ из Новог Сада ће фестивалски дан 16. јуна у салетли у Дунавском парку, посветити деци. Фестивалски дани „Вера Ковач Виткаи“ од 18, до 20. јуна, биће посвећени такмичењу соло певача под називом “Младе наде”.

Прва два дана, такмичење ће се одвијати на Камерној сцени СНП-а, а за 20. јун у Католичкој порти је најављен гала - концерт победника такмичења. Након њиховог наступа, на истом месту ће уследити концерт “Музика доброг расположења”, Новосадског биг бенда.

Румунска национална опера из Темишвара учествоваће на фестивалу “Операрија” 19. јуна, и на сцени “Јован Ђорђевић” с опером “Бал под маскама” Ђузепеа Вердија. Поводом Светског дана музике, и свечаног затварања фестивала “Операрија”, 21. јуна ће на сцени „Јован Ђорђевић“ бити приређен гала - концерт солиста, хора и оркестра Опере СНП-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести