Гудачки квартет ТАЈЈ наступа у Заводу за културу Војводине

Гудачки квартет ТАЈЈ наступиће у четвртак у 21 час у Заводу за културу Војводине, у оквиру њиховог серијала концерата камерне музике.
e
Фото: Youtube Printscreen

Улаз на овај концерт је слободан. Чланице квартета ТАЈЈ -а су: Александра Крчмар Ћулибрк, виолина, Јованка Мазалица, виолина, Јелена Филиповић, виола, и Тимеа Калмар, виолончело, и оне ће извести композицију “Narcisuss” Ернеа Кираља (1919 – 2007), најављујући тако и обележавање стоте годишњице рођења овог великог војвођанског композитора, једног од најзначајнијих аутора авангардне музике на простору негдашње СФРЈ. Пети гудачки квартет Рудолфа Бручија и Четврти гудачки квартет Дмитрија Шостаковича.

Током готово две деценије свог рада, ТАЈЈ је остварио бројне запажене концерте и турнеје, захваљујући којима је временом постао један од наших водећих ансамбала, истиче музички критичар Борко Хложан, и додаје да је, уз наступе у земљи, квартет ТАЈЈ с великим успехом наступао широм Европе од Хрватске, до скандинавских земаља, а у Србији и у иностранству је издато и неколико компакт дискова ансамбла, који су претежно ауторски албуми појединих композитора.

Управо дела савремених композитора заузимају значајан део репертоара овог квартета, а међу њима су и многи наши аутори, као Александра Вребалов, Борис Ковач, Дејан Деспић, Мирослав Штаткић, Јасмина Митрушић, Ивана Стефановић, Стеван Ковач Тикмајер и други.  

Н. П-ј.

 

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести