Одјеци фестивала Тисин цвет: Александру Вујићу у част

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Овогодишњи Фестивал камерне музике „Тисин цвет“ (покренут 2005. по иницијалној идеји Слободана Павловића) распоређен на два септембарска викенда, посвећен је успомени на Александра Вујића, његовог уметничког директора од оснивања, који га је предано и са ентузијазмом водио претходних 13 година, до смрти, 6. септембра 2017.
tisin cvet festival
Фото: noviknezevac.rs

Од почетка с безрезервном подршком колектива Библиотеке „Бранислав Нушић“, који је спремно, поред осталих редовних и додатних активности, прихватио организацију манифестације, изабрани програми гостујућих, у већини наших, понекад и страних уметника, постали су неизоставна културна понуда, али и потреба грађана Новог Кнежевца, што се видело по изузетној посећености прва три концерта.

Ванредно акустичан простор изложбено-концертне галерије Библиотеке био је претесан да прими заинтересоване посетиоце за вече њихове суграђанке, флаутисткиње Милице Томић, која је уз свог колегу с мастер студија на Конзерваторијуму „Ђузепе Тартини“ у Трсту, пијанисту Себастијана Губијана, наступила на отварању Фестивала. Високи просек оцена током студија на Академији уметности у Новом Саду (проф. Лаура Леваи Аксин) и искуство у солистичком и камерном музицирању, млада флаутисткиња је оправдала и огледањем пред својом публиком, опсежним репертоаром обухватајући композиције Франца Шуберта, Лоуела Либермана, Александра Вујића и Сезара Франка.

Прецизна и јасна артикулација тона, лепота течне флаутске кантилене и прецизност украшавања, усклађеност интензитета и израза с клавирском партијом код Шуберта, истицање дуалних расположења  између мирно-нежног и захуктало-еруптивног у Либермановој Сонати, красили су извођење дуа Томић-Губијан у првом делу концерта. После усредсређеног и пијететом према аутору надахнутог тумачења, Вујићевог комада „Пита ли Тинке“ (из циклуса „Из Источне Србије“) у имитационим преплетима деоница, публику је посебно одушевила интерпретација Франкове Сонате за флауту и клавир (прерада чувене виолинске сонате) у којој су уметници, свирајући је младалачки заносно и енергично, „испоштовали“ карактер оба инструмента, пуним звуком откривајући и њен медитативан, али и узбудљив садржај, па и једну „сочнију“ контемлативност.

Друго вече „Тисиног цвета“ био је прави духовно-молитвени музички Ин мемориам Александру Вујићу, који су у оспокојавајућем миру новокнежевачке Цркве Светог Архангела Гаврила и Михајла, беспрекорно у сваком гласовном сагласју, дубоко изнијансираном осећању и савршено изговореном тексту, без обзира на језик, приредили Дивна Љубојевић и њен хор „Мелоди“, певајући низ древних антологијских напева православног  истока, али и познатих дела Рахмањинова и Кедрова. Био је то прекрасни интермецо у првом тродневном делу фастивала за којим је уследио још један омаж музичком ствараоцу, пијанисти и диригенту Вујићу. Његов оркестар „Симфонијета“ који је основан пре три деценије, у години обележавања своје 30-годишњице, приредио је у оба смисла значајан концерт, припремивши у част свог првог диригента, овог пута у форми гудачког квинтета, Вујићев циклус „Игара“, од менуета до српског кола.

Високи степен компатибилности, али и појединачних солистичких вођења, односно индивидуалних иступа и истицања, наглашавање духовитости, често дисонантних, опорих, али интонативно чистих елемената и понешто „оштријих“ акцената одабраних игара (поређаних по угледу на новију свиту) остварен је на високом професионалном нивоу. Почев од „барокних“ менуета и гавоте, преко „прокофјевског“ марша и два „модернија“ валцера, до сицилијанске тарантеле, страствено обојеног аргентинског танга и српског кола (овог пута у његовој 28. или 29.верзији) с великом концентрацијом пажње пратили смо темпераментно, веома сконцентрисно и надахнуто музицирање виолинисткиња Едит Македонске Торбице и Радмиле Вардалић,  виолисте Дејана Роквића, виолончелисте Душана Стојановића и контрабасисте Светозара Вујића Борског. Нека од композиторових остварења чуће се и наредног викенда, у другом сегменту Фестивала камерне музике „Тисин цвет“ у Новом Кнежевцу у извођењу Трија Јосифоски и дуа виолина-клавир у саставу Јелена Роквић и Катарина Хаџи-Антић Татић.

Марија Адамов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести