На Бемусу и Војвођански симфоничари и Ирена Јосифоска

Београдске музичке свечаности биће отворене у среду увече у Коларчевој задужбини концертом Симфонијског оркестра РТС под управом маестра Бојана Суђића,

 а као солиста наступиће виолиниста Драган Средојевић, члан  „Маријанског театра” из Санкт Петербурга. По речима уметничког директора Бемуса, композитора Светислава Божића, публика ће имати прилику да до 2. новембра чује како је класика „добијала бокоре и стилске форме кроз векове”. „Било нам је јако важно и да видимо који су то специфични рефлекси нашег стваралаштва, нарочито у 20. веку. У тој ретроспективи биће извођене композиције Василија Мокрањаца, Петра Коњовића, Дејана Деспића, Ивана Јевтића...” казао је Божић, најављујући и прво интегрално извођење опере „Сутон” Стевана Христића.

Звезде фестивала биће чувени пијанисти Борис Березовски, као и његов млађи колега Дмитриј Маслејев, прошлогодишњи победник Конкурса „Чајковски” у Москви. У Београд стижу и виолинисти Роман Симовић из Лондона и Сретен Крстић из Минхена, а већ сад влада велико интересовање за наступ чувеног руског мушког хора „Оптина пустиња”.

Следеће среде као солисткиња са Симфонијским оркестром РТС-а наступиће и млада новосадска виолончелисткиња Ирена Јосифоска, а на овогодишњем Бемусу ће, први пут од оснивања, концерт приредити и Војвођански симфонијски оркестар. Наступ ВСО заказан је за петак, 28. октобра, а на програму су Симфонија бр. 2 Сергеја Рахмањинова, као и Концерт за виолончело и оркестар бр. 1 Дмитрија Шостаковича, са виолончелистом Драганом Ђорђевићем као солистом...

– Велика је част наступити на сцени Коларчеве задужбине у оквиру најстаријег и једног од најпрестижнијих фестивала уметничке музике код нас, на којем ће ове године свирати велика музичка имена као што су Драган Средојевић, Борис Березовски, Сретен Крстић, Дмитриј Маслејев... – каже за „Дневник” директор ВСО Роман Бугар.

– Поносни смо што ћемо, као веома млад оркестар, уписати у своју архиву концерт на Бемусу са светски признатим диригентом Емилом Табаковим и солистом на виолончелу, Драганом Ђорђевићем, у музичком свету познатијем као Сузуки, једним од најоригиналнијих уметничких личности своје генерације. Истовремено осећамо и велику одговорност, као и жељу да се у што бољем светлу представимо београдској публици, која до сада није имала често прилику да нас слуша. 

М. С.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести