Награде „Коштани”, Урбану, Чубрилу и Емини Елор

Награде најбољима, проглашеним на летошњем фестивалу “Нови тврђава театар” у Чортановцима, уручене су на свечаности у Српском народном позоришту.

Признања су добили: Народно позориште / Казалиште / Непсинхаз из Суботице за најбољу представу “Коштана” Боре Станковића, њен редитељ Андраш Урбан, и глумица Емина Елор за насловну улогу, као и Зоран Чубрило, проглашен за најбољег глумца, који је играо Телемана у представи “Мирни дани у Миксинг Парту” Ерленда Луа, у режији Бориса Лијешевића, и извођењу Загребачког казалишта младих.

Обраћајући се на почетку свечаности, књижевница и редитељка Вида Огњеновић, председница Организационог одбора - Савета овог фестивала, који је летос имао прво издање, подсетила је да је основан у временима која нису наклоњена култури, већ трговини и вештини маркетиншких варалица. Позориште је једина сфера која остаје у одбрани права на сопствени свет, истакла је Вида Огњеновић, и додала да су фестивали тврђаве позоришта.

Председник фестивалског жирија Александар Милосављевић, управник СНП -а, такође је истакао да је важно борити се за сваки милиметар за културу, а да је “Нови тврђава театар” несумњиво слободна територија за њу. Уручујући награде, Милосављевић је рекао да представа није било много на летошњем првом фестивалу, што не значи да је жирију било лако да из понуде издвоји најбоље, те да ће их следећи пут бити сигурно више.

У жирију су, уз Милосављевића, били и глумица Александра Плескоњић и новинарка Наташа Гвозденовић. “Нови тврђава театар” је одржан у јулу први пут, у организацији Удружења грађана “Нови тврђава театар”, уз суорганизацију СНП -а. Фестивал је одржан на отвореном у вили Станковић у Чортановцима.
Иначе победничка представа “Коштана” освојила је управо гран - при на 31. Сусретима позоришта / Казалишта БиХ Брчко Дистрикт, а такође је и Емина Елор проглашена за најбољу глумицу. Ова признања такође су јуче уручена, у вечерњим сатима. 

Н. Пејчић 
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести