ФЦС ће подржати филмове Кошаре, Јужни ветар 2...

БЕОГРАД: Филмски центра Србије подржаће снимање филмова "Кошаре", "Милица Томић", "Јужни ветар 2", а председница Управног одбора ФЦС Јелена Триван каже да данашња ситуација у српској кинематографији показује да се домаћи филм враћа на велика врата.
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

Триван је, гостујући на ТВ Пинк, истакла да економски пораст и прилив у буџету последњих година и интересовање владе да уложи у нешто што је есенцијално важно за Србију, довело до тога да последње две године Филмски центар Србије има највећа средства у читавом региону.

Требало је времена да та улагања доведу до готових филмова. Ове године довела су до тога да имамо награду у Берлину за филм 'Шавови', али и да имамо оно што одавно нисмо имали - људе у биоскопима, рекла је Триван.

УО ФЦС је одлучио да по конкурсу "Суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом" додели 50 милиона динара за снимање играног филма "Кошаре" у режији Балше Ђога, 43 милиона динара за играни филм "Хаџијино звоно" редитеља Милутина Петровића и седам милиона за дугометражни документарац "Милица Томић" Николе Спасића.

На конкурсу "Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова" подржани су "Сеновити Медитеран" у режији Ивана Јовића са 31,6 милиона динара, "Пешчана хроника" Петра Ристовског са 44 милиона динара, "Изолација" Марка Бацковића са 29 милиона, "Мраз" Павла Вучковића с 37 милиона и "Јужни ветар 2" Милоша Аврамовића са 45 милиона динара.

ФЦС по конкурсу "Суфинансирање производње жанровски одређених домаћих дугометражних играних филмова са комерцијалним потенцијалом (комерцијални репертоарски филм)" помоћи ће остварења "Ти си принцеза" Петра Пашића (22,5 милиона динара), "Чулова искушења" Данила Бећковића (22,5 милиона динара) и "Екипа" Марка Сопића (15 милиона динара).

На сајту ФЦС су објављени и резултату конкурса за суфинансирање краткометражних анимираних филмова, студентских завршних филмова и дебитанских дугометражних играних филмова.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести