Глумци БДП-а незадовољни, Министарство: Проценити квалитет

БЕОГРАД: Додела "Балканских награда" најављена је за 21. фебруар на сцени "Раде Марковић" Београдског драмског позоришта, што је изазвало револт глумаца, који кажу да естрадном догађају није место у позоришту, а организатор догађаја Дејан Јовановић им поручује да "ствари решавају унутар куће".
zavesa pozoriste, tanjug
Фото: Tanjug/ T.Valič, ilustracija

Више од 20 глумаца је потписало писмо у коме наглашавају да се изнајмљивањем простора за доделу "Балканских награда" обесмишљава постојање позоришта и његова мисија, као и да се изневерава позоришна публика. 
"Balkan Awards" је, како наводе, манифестација шунда, кича и најгорег укуса и није јој место на сцени градског позоришта. 

Један од потписника, глумац Иван Томић, рекао је Танјугу да сматрају да естради није место у позоришту и да је разлог одржавања оваквог догађаја у Београдском драмском позоришту "суштинско одсуство слуха од стране управе за то чиме позориште заправо треба да се бави". 
"Позориште треба да се бави позориштем, а не естрадом, али, на жалост, нисмо те среће. Изнајмљено је догађају који је врста кича, шунда и најгорег укуса. Томе није место на сцени која носи име једног од највећих југословенских и српских глумаца 20. века, Радета Марковића, на сцени на којој су радили Драган Николић, Милена Дравић, Ђуза Стојиљковић, Љуба Тадић, само неке да набројим", нагласио је Томић и додао да  су добили подршку и колега из других позоришта. 

Организатор доделе "Балканских награда" Дејан Јовановић не види разлог за овакво реаговање глумаца и наглашава да је реч о манифестацији са дугом традицијом, која се након Бугарске и Румуније, од 2013. одржава у Београду.
"Били смо у Сава Центру, Дому синдиката, Позоришту на Теразијама, нико до сада није писао никакву петицију. Учесници догађаја су најуспешније личности у културном и јавном животу, које су обележиле прошлу годину - групе "Ван Гогх", "Пилоти", "Валентино", "Алиса", Жељко Васић, Жељко Бебек, Жељко Самарџић. Биће и хор, деца, писци", рекао је Јовановић Танјугу. 

Он каже да за већину потписника писма није ни чуо и да је "толико помињана Драгана Мирковић, која долази по награду, за њих институција, а неко може да је воли или не".
"Ја сам добио термин, уговор који ми је дао директор, а они шта имају да решавају,  треба то да реше унутар своје куће. Не радимо ништа дегутантно и не знам да ли је у питању избор за директора, који је у току, или им треба реклама, али то нека реше на други начин. Весна Чипчић је била са Драганом Мирковић у емисији "Магазин Ин", тада јој није сметало. Марко Живић снима серије у односу на које је естрада култура", оштро је реаговао Јовановић.
Јовановић примећује и да се Београдско драмско позориште само делом финансира из градског буџета, а да се делом издржава захваљујући комерцијалним програмима.

Градски секретар за културу Иван Карл каже да вршилац дужности директора БДП-а није консултовао представника оснивача, у овом случају Секретаријат за културу, око уступања простора за такву манифестацију, а да јесте, до свега овога не би дошло.
"Естради наравно није место ни у позоришту, ни близу позоришта, међутим, просле године је, како су ме данас обавестили у БДП, ова манифестација одржана на сцени Позоришта на Теразијама, чији су термини сада били попуњени, па се како кажу, организатор одлучио за БДП", рекао је Карл Танјугу.

Изнајмљивање простора за комерцијалне садржаје, каже, није оригинални изум ни БДП-а ни београдских позоришта, већ нешто што је уобичајна појава у свим срединама, "уз одговарајући филтер и стручне, друштвене и друге валидне критеријуме".
Министарство културе и информисања подржава тај вид допуне буџета установа културе,  али у саопштењу достављеном Танјугу наглашава да директори и управни одбори установа културе морају пажљиво и одговорно да процењују квалитет програма и садржаја у изнајмљеним терминима и да воде рачуна о достојанству и укупној културолошкој мисији установе.

"Министарство културе и информисања охрабрује и директоре и управне одборе установа културе да одговорно и промишљено процењују све ситуације, и да своје одлуке темеље превасходно на општеприхваћеним етичким нормама и естетским стандардима имајући у виду образовну и уметничку функцију тих установа, а не само економски интерес", стоји у саопштењу.
В.д. директора БДП-а Слободан Цхустић је најавио да ће током дана дати изјаву Танјугу поводом ситуације у том театру.

Писмо су потписали: Иван Томић, Паулина Манов, Наташа Марковић, Весна Чипчић, Љубинка Кларић, Андреј Шепетковски, Слободан - Бода Нинковић, Ивана Николић, Ања Алач, Јелисавета Орашанин, Марко Живић, Милица Зарић, Владан Милић, Слађана Влајовић, Сандра Бугарски, Милан Чучиловић, Александар Алач, Јадранка Селец, Јово Максић, Павле Пекић, Лако Николић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести