Изложба Јелене Булајић у МСУВ

НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас ће у 20 часова бити отворена велика самостална изложба младе сликарке Јелене Булајић, која последњих година постиже значајне успехе на интернационалној уметничкој сцени.
j
Фото: Privatna arhiva

Ауторка је привукла  пажњу јавности монументалним платнима још током студија на Академији уметности у Новом Саду, углавном портретима старијих особа, истражујући кроз овај тематски оквир како конструкцију монохроматских површина, тако и лица – носиоца искуства и истрајности, јасног израза и емоције. На систематичан и аналитичан начин приступа приказивању старости, у друштву маргиналној тематици, насупрот тежњи за вечном лепотом и младошћу, коју својим радом и поставком у елитним изложбеним просторима чини видљивом и важном. Својевремено је добила прву награду Нишке арт фондације, а након изложбе у Лондону, о њеном је раду писао „Гардијан”, а Си-Ен-Ен снимио полусатну документарну емисију.

Новим истраживањима Јелена Булајић наставља са испитивањем људске физиономије, својеврсним мапирањем лица, кроз портрете различитих формата, старих и младих особа у серијама, да би истраживање тактилности људске коже временом проширила на пропитивање простора других, за њу важних елемената – неба, воде и планина; њихове структуре, прелаза и осцилација. Овакав приступ наглашава комбинацијом материјала којима реализује своје радове, а које често сама сакупља и образује, као што су: мешавина мермерне прашине, млевеног гранита, кречњака, каолина, шкољки, лаве и сличног, због чега њена дела попримају специфично лична обележја саме ауторке и наглашавају континуирано систематичан и посвећен уметнички приступ, наводи кустоскиња поставке Сања Којић Младенов.

Изложба ће бити отворена до 13. октобра.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести