Калеидоскоп културе: Изложбе швајцарског и финског дизајна

НОВИ САД: У оквиру програма „Калеидоскоп културе “Фондације “Нови Сад 2021- Европска престоница културе” у Новом Саду су отварене две велике изложбе швајцарског и финског дизајна.
i
Фото: Vladimir Veličković

У холу Железничке станице представљена је поставка „Swiss style now“ на којој су приказани савремени токови познатог швајцарског стила, као и необичне технике штампе и висококвалитетни материјали од којих су сачињени изложбени предмети. Аутори изложбе студио „Нео Нео", Ерик Брехбул, Ноел Леу и Александер Токиловски из Швајцарске одабрали су преко 320 радова модерног швајцарског дизајна, које чине плакати, књиге, магазини, омоти за винил плоче и флајери. Швајцарски стил је познати модел графичког дизајна, препознатљив по једноставности, минимализму и хладном и деперсонализованом приступу. Настао педесетих и шездесетих година прошлог века, у доба тешке индустријализације, он је одговор на тадашњу потребу за упрошћеним визуелним језиком који је лако разумљив широм света.

Железничка станица биће место на ком ће бити представљен и пројекат победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског „Ова зграда говори истину“ који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен 22. септембра у 12 и увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина од 12, 17 и 20 сати.

Изложба ће трајати до 15. октобра, а реализује се у сарадњи са ПДП конференцијом креативних медија, чије ће 11. издање бити одржано од 10. до 13. октобра у културној станици Свилара.

Изложбу иновативног финског дизајна отворена је у културној станици “Еђшег” (Антона Чехова 4). За Финце дизајн представља начин решавања проблема, начин да се примене нове технике и технологије по којима су карактеристични и прилику за развој услуга и нових пословних могућности. Аутор изложбе је Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију. Изложба траје до 22. септембра 

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести