„Михиз“ Исидори Милосављевић

НОВИ САД: Исидора Милосављевић лауреаткиња је Награде за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2018. годину.
m
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, Награду за драмско стваралаштво додељују Фонд „Борислав Михајловић Михиз” и Српска читаоница Ириг, а досадашњи добитници су, међу осталим, Милена Богавац, Милена Марковић, Маја Пелевић, Тијана Грумић, Тања Шљивар, Оливер Фрљић...

Младу драмску списатељицу из Београда је жири, који су творили позоришне критичарке Даринка Николић и Ивона Јањић, и театролог Светислав Јованов, наградио је за досадашњи остварени опус.

У свом драмском првенцу  Ако се пробудиш или као да је важно, Исидора Милосављевић остварује  комбинацију изражајне свежине и занатске зрелости: од суптилних уводних дидаскалија до потресне завршнице уочава се  солидна психологија ликова, али и аутентичан анти-илузионистички одмак од реализма, наведено је у образложењу.

Исидора Милосављевић, рођена 1994. у Београду, апсолвенткиња је на Факултету драмских уметности, катедра за драматургију. Сценаристкиња је кратких студентских филмова „Луп“ и „Шкрге“, а њен нови сценарио за кратки филм „Стиже беба“ подржао је Филмски центар Србије.

Била је драматуршкиња представе „Спровод у Терезијенбургу“ Мирослава Крлеже у режији Анђелке Николић, коју су заједничКим снагама реализовали Битеф театар и суботичко позориште “Деже Костолањи ”, а тренутно пише сценарио за дугометражни играни филм.

Њен комад  „Ако се пробудиш или као да је важно“ у октобру ће доживети своју сценску праизведбу, у копродукцији Народног позоришта Лесковац и Народног позоришта Приштина, у режији Ненада Тодоровића.  Награда ће Исидори Милосављевић бити додељена на традиционалној свечаности на дан Михизовог рођендана, 17. октобра, у Српској читаоници у Иригу.

М. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести