Сладоје и Ансамбл Вила добитници награде Деспотица мати Ангелине

НОВИ САД: Песник Ђорђо Сладоје и Ансамбл “Вила” овогодишњи су добитници награде “Деспотица мати Ангелина”, за допринос лепоти и достојанству живота, коју додељују Епархија сремска и Радио-телевизија Војводине, уз подршку Матице српске.
djordjo sladoje
Фото: Youtube Printscreen

Ђорђо Сладоје, који је и уредник књижевног програма Културног центра Новог Сада, искрено обрадован овом наградом указује да је Преподобна мати Ангелина и након пет векова, остала симбол духовне снаге и лепоте, и пример жртвовања за опште добро на начин који је данас готово незамислив. Уз то, како је истакао, „добро се осећа у друштву досадашњих добитника - Ђорђа Николића, Матије Бећковића, Рајка Петрова Нога, Емира Кустурице....”.

Награда у славу српске деспотице, задужбинарке и светице Ангелине Бранковић - Преподобне мати Ангелине, у почетку је додељивана за најбољу објављену књигу на српском језику, да би прошлог лета прерасла књижевни контекст, те се сада додељује институцији и заслужном појединцу за њихова дела и делања којима доприносе лепоти и достојанству живота када су је добили Емир Кустурица и Галерија Матице српске.

Овогодишњим лауреатима награду ће уручити епископ сремски Василије на Дан Свете Мајке Ангелине, 12. августа, у манастиру Крушедол на Фрушкој гори, задужбини њене породице, последњих сремских деспота Бранковића, из лозе Немањића.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести