Слике Милана Коњовића у салону Народног музеја Зрењанин

У Салону Народног музеја Зрењанин у уторак у 19 сати биће отворена изложба под називом “Милан Коњовић: Дубровник, Млини, Цавтат” из фонда Галерије “Милан Коњовић” из Сомбора.
milan konjovic
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Изложбу чини 30 радова нашег великог уметника и академика, насталих током његове тзв. „црвене фазе“, тридесетих година прошлог века када углавном летује у Далмацији (Млини, Цавтат, Дубровник), којој се поново враћа и након Другог светског рата. На изложби се налазе и слике из француског рибарског места Касис, прве са приморским мотивима у Коњовићевом опусу (1927–1928.).

Сва ова дела носе снажну експресију, чулну и колористичку сугестивност. За разлику од војвођанских мотива , где доминирају салаши, оранице, бачка равница, овај медитерански циклус одређују призори са боровима и маслињацима, типична приморска архитектура, али и живописни становници (Две Конавоке, Портрет Косте Страјнића, Поштар Мато...). Аутор поставке је Небојша Васић из Галерије “Милан Коњовић” из Сомбора, а изложба је отворена до 9. јуна 2019. године.   

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести