Сва Вермерова дела изложена у виртуелном музеју који је направио Гугл

Ниједан музеј на свету не би могао поставити изложбу са свим Вермеровим делима. Проблем није у квантитету јер је до сада само 36 дела приписано овом холандском сликару из седамнаестог века који је познат највише због слике “Девојка са бисерном наушницом”, пише Босонога.
e
Фото: pixabay.com

Све његове слике висе на зидовима колекционара широм света, не само у градовима попут Амстердама, Хага, Лондона и Париза, већ и на другим, мање атрактивним местима. Неке од њих су постале превише крхке да би их преносили, а једна, под називом “Концерт” украдена је 1990. године и тад јој се губи сваки траг. Међутим, ово све чини да комплетирана Вермерова изложба постане савршен концепт за извести у виртуелној реалности. Овог задатка прихватили су се Маурицијус музеј и Google Arts & Culture.

“На крају, 18 музеја и приватних колекционара из седам држава придонело је прилагањем фотографија Вермерових дела који су у њиховом поседништву, а то је све постављено у Гугловом виртуелном музеју” рекла је за Гизмодо Викторија Сонг.

Фото: pixabay.com

Да бисте видели Вермеров виртуелни музеј, морате скинути бесплатну апликацију Google Arts & Culture која је доступна за IOS и Андроид. Поред тога, све што вам је потребно је смартфон са камером која ради. Оно што треба да урадите јесте да уперите телефон према равној површини и готово – и ви можете имати виртуелни музеј који лебди изнад вашег кревета.

Тако нам је Гоогле технологија омогућила не само то да видимо сва сликарева дела на једном месту, већ и да их видимо у удобности свога дома.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести