Успешна промоција издавачке делатности у Србији у Пекингу

ПЕКИНГ: На међународном Сајму књига у Пекингу, организован је низ културних програма који су успешно промовисали издавачку делатност Србије и националну културу, саопштили су данас из Министарства културе и информисања. 
sajam knjiga
Фото: Tanjug/Ministarstvo kulture

У програмском делу обележене су значајне годишњице из српске историје и књижевности, пре свих 810. годишњица од настанка Студеничког типика Светог Саве, знаменитог списа уграђеног у темеље српске цркве, државе и културе, као и 800. годишњица од стицања српске црквене самосталности. 

Ове године навршава се и 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића, 90 година од рођења Александра Поповића, 30 година од смрти Данила Киша, 70 година од смрти Растка Петровића и 120 година од рођења Радета Драинца. 

У посебном програмском делу Сајма, одржан је форум издавача из целог света, на коме су учествовали представници Академске књиге из Новог Сада.

Приметно је повећано интересовање издавача из Кине за историјске публикације, класична и савремена дела српске књижевности, биографску литературу о Николи Тесли и Михајлу Пупину, као и за дечију књижевност. 

Национални штанд Србије посетили су и студенти српског језика са Универзитета за стране језике у Пекингу у пратњи професора Пенга Јучаоа и битно допринели афирмацији наше културе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести