Вукосављевић: Са председницом Владе решавамо кризу у позоришту

БЕОГРАД: Интерес Министарства културе и информисања јесте да једна од најважнијих установа културе стабилно преживи кризу у којој се налази, казао је вечерас министар Владан Вукосављевић у Народном позоришту где је синдикат Синглус почео једносатни штрајк упозорења којим тражи хитну и неопозиву оставку управника Дејана Савића. 
vladan vukosavljevic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Више од половине ансамбла Драме Народног позоришта нашло се вечерас у фоајеу испред сцене "Раша Плаовић". 

Вукосављевић је нагласио да се с председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић воде интезивни разговори и анализира сваки детаљ ситуације у Народном позоришту. 

"Верујем да ћемо у брзом року заузети неки став. Значај Народног позоришта је толики и такав да ми не можемо преко колена да предузимамо потезе који се тичу судбине једне од најважнијих институција културе у Србији", казао је Вукосављевић и додао да је вечерас дошао у Народно позориште да присуствује раније најављеним догађајима. 

"Желео сам да чујем шта ко има да каже, чули смо да постоји могућност да дође до неких неспоразума... Министарство културе и информисања с великом пажњом и великом посвећеношћу прати ситуацију и у сарадњи с председницом Владе Србије прави план за врло брзе потезе. Интерес Народног позоришта нам је изнад свих личних и партикуларних интереса", казао је Вукосављевић. 

Он је нагласио да је период од три недеље колико криза у Народном позоришту траје прекратак да би се повукли радикални потези. 

"Морамо да посебном посвећеношћу и пажњом да водимо рачуна о нашој важној установи културе. Врло обазриво, уважавајући логику ситуације и специфичне околности, да пажљиво водимо рачуна шта ћемо повлачити као потез да би отклонили кризу у Народном позоришту. То не значи ни да ћеммо вечно оклевати са доношењем одлука", казао је Вукосављевић. 

Међу глумцима који су се нашли вечерас у Народном позоришту били су Ненад Хаџимаричић, Игор Ђорђевић, Душанка Стојановић Глид, Миодраг Кривокапић, Олга Одановић Петровић, Бранко Јеринић, Бранко Видаковић, Слобода Мићаловић...

Председница Синглуса Ивана Ненадовић је казала Танјугу да чланови синдиката полажу наде у конструктивне договоре који треба да се догоде у наредних неколико дана. 

"Ићи ћемо до краја с нашим захтевима, али за сада ми немамо одлуку да било која представа у Народном позоришту буде прекинута" казала је Ненадовић. 

Жељко Хубач, смењени директор Драме Народног позоришта, каже никоме није у интересу да прекида представе у Народном позоришту. 

"Верујемо да ће се ситуација решити без радикалних решења. Наша одлука је да нико нема право да публици ускраћује право да гледа представе", казао је Хубач. 

Вечерас је на сцени "Раша Плаовић" у Народном позоришту одиграна представа "Важно је звати се Ернест" у режији Николе Завишића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести