Неколико нових издања Службеног Гласника

БЕОГРАД: Издавачка кућа "Службени гласник" објавила је неколико нових књига : "Портрети" Џона Берџера , " Божанствени безбожници" Сање Домазер, "Епилог" Саве Дамјанова, "Света љубав" Милована Витезовића а од нових стручних правних књига 15.издање " Кривичног законика".
Knjizara Sluzbeni glasnik/V. Fifa
Фото: В. Фифа/Службени гласник

Књига " Портрети" садржи 74 есеја о различитим уметницима али и песме, изводе из романа и писама, као и разговоре.

Почиње анализом цртежа из пећине Шове (30.000 година пре н. е.), а завршава се есејом о савременој палестинској уметници Ранди Мдах, рођеној 1983. године. 

У продорној и јединственој прози, Берџер представља потпуно нове начине размишљања о уметницима, од Рембранта до Хенрија Мура, од Џексона Полока до Пикаса, и наглашава суштинску везу између политике, уметности и ширег контекста истраживања културе. Резултат је чудесна шетња кроз многе векове визуелне културе, једног од најистакнутијих критичких гласова савременог света. 

Проф. др Сања Домазет је у тротомној књизи "Божанствени безбожници" писала о уметницима који су живели и стварали у складу с постулатом да стварати уметност у савременом свету значи спасавати сопствену душу. 

Они о којима је говорила (Габријела Мистрал, Гарбо, Распућин, Висоцки, Неруда, Ружевич, Мишима....) доказ су да "велики уметници заувек остају деца, а за децу је Христос рекао: ''Пустите децу да ми приђу.''“ 

Ови есеји подразумевају да човек као духовно биће долази гладан на овај свет, а ту глад ова књига жели да утажи. Ово је дело за читаоце-ствараоце, који смисао налазе када зароне у животне дубине, светост сазнања, слатке капи росе у којима су светови чула, разума и духа. 

Књига" Епилог" проф. др Саве Дамјанова, доноси изузетне, заборављене књижевне вредности још увек живе, трајне модерности. Истовремено је један од оних који не пишу класичне, досадне професорске текстове о књижевној уметности. Дамјанов је један од ретких историчара књижевности који је у традицији проналазио модерност. 

Инаце, "Епилог" представља последњу књигу есеја и књижевноисторијских огледа: на известан начин, она је завршни том колекције Дамјанов: Српска књижевност искоса (1-5), коју је Гласник објавио 2011. и 2012. као избор из студија, огледа и приказа насталих током претходне три деценије. 

"Ако бих се у таквом контексту осврнуо уназад и покушао да испишем неки резиме, он би се могао исказати у две синтагме: 1. нова читања традиције и 2. другачија визија савремености. Ш...Ћ Чини ми се да сам тако рекао СВЕ и да мирне душе могу ставити тачку" изјавио је Дамјанов на крају овог петокњижја. 

Милован Витезовић је аутор књиге" Света љубав" о Јовану Владимиру, српском краљу Зете, који је био оличење младости свога народа, младости његове слободе која је све опчињавала и примисли о њој и њеним благодетима првим. 

"Он је све своје краљевање и почео одбраном слободе, па се учио да с другима ужива у њеним заносима и врлостима" истакао је Витезовић и наставио : обдарен је био краљ Јован Владимир бројним врлинама, које оплемењују оне од природе изабране и у којима се и вечност показује". 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести