Није квалитет у скрибоманији

Ажурирано пре 5 недеља 6 дана

У наредним данима може се очекивати стављање тачке на проблем који већ годинама притиска рад Друштва књижевника Војводине – питање закупа простора у Улици Браће Рибникар

 у Новом Саду, због којег је крајем прошле године ДКВ био буквално на корак, тачније на који минут од деложације због неизмирених обавеза, и то по налогу суда. По речима Ђезе Бордаша, новог председника ДКВ, у оптицају је неколико могућих решења, мада се до оног коначног још, напомиње, није дошло...

– Видећемо најпре да ли ће Друштво остати у просторијама које тренутно користи или ћемо бити принуђени да се селимо. У сваком случају, важно је што се у трагање за решењем укључила и Покрајина, јер чланови ДКВ живе и у Сомбору, Суботици, Руми, диљем Баната... – каже Бордаш за „Дневник”. – Нови Сад ће бити 2021. Европска престоница културе и ваљда је свима у интересу да бар о оваквим детаљима свет културе и уметности не треба да се брине, већ да сву своју енергију усмери у правцу коришћења креативног потенцијала како бисмо се представили у што бољем светлу. 

Иначе, управо водећи рачуна о платформи ЕПК 2021 Друштво књижевника Војводине припремаће сваку своју манифестацију, и то не само у 2017. него све до 2021. Тако ће, рецимо, бити веома важан наставак сарадње са колегама из Темишвара, града који ће исте те 2021. такође бити Европска престоница културе.

– Могуће је, рецимо, ићи на заједничка издања, на српском и румунском, а можда и неким другим језицима, попут мађарског, јер и у Темишвару, баш као и у Новом Саду, живи доста нација. Ту говоримо о прози, поезији, есејистици, књижевним часописима, а могуће је такође заједнички организовати и књижевне сусрете. Кључ је, наравно, у томе да се не развијају само формалне, пригодне везе због ЕПК 2021, него да оне поприме суштински карактер.

Бордаш најављује да ће на том фону у наредном периоду бити јачана сарадња и са националним саветима, јер су они, између осталог, и основани како би бринули о очувању језика и културе националних заједница које живе на овом тлу. Такав вид сарадње ће, каже, бити значајан и када су у питању прекогранични пројекти, од Сегедина и Темишвара до Бањалуке.

– У сваком случају, Друштво књижевника Војводине мора бити много и видљивије и присутније него до сада. Дакле, поред тога што нас јавност препознаје кроз Међународни новосадски књижевни фестивал, који традиционално организујемо, морамо у тој истој јавности бити много присутнији и кроз различите симпозијуме, разговоре, приказе књига и уопште књижевне продукције, кроз награде, надам се све више издавачку делатност...

Председник ДКВ каже да је свестан чињенице да књижевност сама по себи није манифестна, односно да не привлачи у тој мери пажњу као Егзит или недавна изложба Демијена Хирста, али истиче да се ипак мора водити рачуна и о другим, често трајнијим вредностима, иако су оне можда мање примећене. Ипак, председник ДКВ указује на то да и свет литературе итекако може да изнедри и догађаје који ће привући најшире слојеве грађана – попут недавне посете Новом Саду турског нобеловца Орхана Памука... 

– Наравно, јасно је да у основи свега мора бити квалитет. Није поента пошто-пото инсистирати на продукцији, подржавати скрибоманију, јер само са заиста добрим песмама, приповеткама, романима, филозофским студијама... можемо бити валидни. Све друго је узалудно. Но, ја верујем да управо у Друштву књижевника Војводине међу наших 400-450 чланова има довољно снаге за то да се изнедри квалитет. И на њега укаже. 

М. Стајић

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари