НОМУС од 21. до 28. априла

Новосадске музичке свечаности, познати и угледни фестивал уметничке музике, који ове године прославља 40 година постојања, биће одржан од 21. до 28. априла, и у осам дана публици ће понудити

девет програма, занимљивих по различитости не само музичких жанрова, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре. Наиме, поред концерата изузетних солиста значајне међународне репутације, и оркестара, ускоро нас очекују и три сценска програма, што је такође постало уобичајено за овај фестивал.

- Искораци из света камерне и оркестарске музике догађали су се и последњих година у односу на плесну сцену и музичко сценске форме као што је мјузикл, што је винуло Номус у један други свет - подсетила је уметничка директорка овог фестивала Марија Адамов, најављујући те и остале овогодишње програме. 

Као први од три сценска програма, премијерно ћемо гледати мјузикл “Буђење пролећа”, у режији Золтана Пушкаша, и извођењу Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, за који је директор овог театра Валентин Венцел истакао да ће бити њихов искорак ка садашњости, рађен по познатом делу Франка Ведекинда, а на музику бродвејског хита Данкана Шејка и Стивена Сатера.

Још један неуобичајени уметнички спој је балетска представа “Проклета авлија”, рађена по чувеном роману Иве Андрића, у режији Небојше Брадића, на музику Зорана Ерића, а у кореографији Дане Рутенберг, која ће бити изведена на овогодишњем Номусу.

Неочекивано је и учешће циркуске представе на овом фестивалу, а по свему судећи, очекује нас спектакуларни наступ мађарске циркуске компаније и њихове представе “Рециркел”, који ће наступити 25. априла, петог дана Номуса, када су једино предвиђена два програма. После мађарског циркуса, те вечери уследиће још мађарске музике, овог пута народне, коју је прикупљао Бела Барток, а чућемо је у посебном извођењу ансамбла “Мужикаш“ из Мађарске.

Камерна музика, која је била окосница фестивалског концепта, ове године је такође заступљена, а изводиће је фантастични уметници светске сцене, најавила је Марија Адамов, помињући флаутисту Емануела Паија, кларинетисту Пола Мејера, и гудаче Берлинске филхармоније, предвођене Даишином Кашимотоом.

У програму овогодишњег Номуса очекују нас и два велика концерта симфонијских оркестара, како је напоменула Адамов, додајући да ће Војвођански симфонијски оркестар извести ново дело маримбисте и композитора Небојше Јована Живковића, који ће и учествовати у извођењу. Други је концерт Београдске филхармоније, која ће овог пута наступити са јапанским диригентом Еиђијем Оуијем, и, као солистом, француским виолончелистом Марком Копеом.    

Квалитет свега што ускоро следи на фестивалу не гарантује само јубиларно издање Номуса, већ се о томе увек водило рачуна, јер како је изречено, током четрдесет година је било различитих осцилација, али се никад није ишло испод нивоа, и углавном су постизани високи уметнички резултати.

Номус је проглашен за најбољи музички фестивал у 2014, по мишљењу часописа “Музика класика”, а 2009. је добио статус догађаја од националног значаја. То су потврде квалитета овог фестивала уметничке музике, који, како је истакао члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Вања Вученовић, велича понос овог града, и зато и убудуће може да рачуна на подршку Града Новог Сада, који га финансира, уз Покрајину и Републику.

Ове године Номус има и генералног спонзора, а то је Уникредит банка, која финансира реализацију концерта Бечког камерног оркестра. Захваљујући томе, организован је њихов долазак на Номус, и у томе се успело уз велике напоре, напоменуо је Милан Радуловић, главни и одговорни уредник Номуса и секретар Музичке омладине Новог Сада, која организује овај фестивал. Радуловић је подсетио да овај оркестар постоји од 1946, да су са њим наступали врхунски солисти, и да ће сада Новосађани имати могућност да чују прави бечки камерни звук на сцени Синагоге. 

Н. Пејчић     

 

Чврст обруч

Оно што повезује свих девет програма и спаја их,  јесу, по речима уметничке директорке Марије Адамов, концерти на отварању и затварању Номуса, који, по њеним речима, уоквирују и дају чврст обруч фестивалу. Заједничко наступима Фестивалског оркестра Номус на отварању, и Бечком камерном оркестру на затварању фестивала, како је напоменула, јесте и то што са њима наступају изузетни пијанисти Ларс Вогт из Немачке и Стефан Владар из Аустрије, који ће и дириговати.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести