Нота пријатељства

Новосадска Синагога биће сутра (20 часова) полазна тачка турнеје Симфонијског оркестра „Бенсо”, формираног од студената АУНС и београдског Факултета музичких уметности.

Под управом маестра Бојана Суђића, уз солисту Данијела Рошу (кларинет), оркестар ће извести дела Петра Илича Чајковског Италијански капричо и Словенски марш, затим Интродукцију, тему и варијације за кларинет и оркестар у Б-дуру Ђоакина Росинија, Фантазију на српске теме Николаја Римски-Корсакова, као и одломке из Охридске легенде Стевана Христића. У наставку турнеје „Бенсо” ће у четвртак наступити на Коларцу, а потом следе концерти у Трсту (8. октобар) и Милану (9. октобар).

Подсетимо, на основу међудржавног споразума о културној и просветној сарадњи Италије и Србије, покренут је пројекат „Нота пријатељства” у оквиру којег је крајем октобра прошле године реализована концертна турнеја репрезентативног Симфонијског оркестра студената свих италијанских конзерваторијума под диригентском палицом маестра Ђузепеа Грациолија, са којим је као солисткиња наступила сјајна новосадска виолончелисткиња Ирена Јосифоски. Други, пак, део пројекта предвиђа ову узвратну турнеју симфонијског оркестра студената АУНС и ФДУ, с тим да је солиста овог пута Данијел Роша, један од најбољих младих кларинетиста са тршћанског Конзерваторијума „Ђузепе Тартини“.

– Пројекат „Нота пријатељства”, који финансира Министарство образовања, универзитета и истраживања Републике Италије, веома је значајан, како због чињенице да ти млади људи добијају прилику да наступе у релевантним међународним оквирима, тако и јер су и наша и италијанска публика у могућности да упознају најталентованије нове младе музичаре – каже за „Дневник” декан АУНС Синиша Бокан. – Иначе, у којој мери је „Нота пријатељства” за нас важна показујемо и тиме што студенти АУНС припремају и специјалан филм којим ћемо испратити целу турнеју оркестра „Бенсо”, с идејом не само да он остане као лепо сећање у нашој документацији, већ и с намером да га поклонимо италијанским партнерима.

Бокан истиче да је „Нота пријатељства” довела и до веома интензивне размене у оквиру „Ерасмус+” програма ЕУ за подршку сарадњи и мобилности у високом образоваљу. По његовим речима, овај пројекат је, наиме, толико приближио АУНС и Конзерваторијум „Ђузепе Тартини” из Трста, да је Академија сада практично израсла, у контексту „Ерасмус+” програма, у водећу институцију на Универзитету у Новом Саду када је реч о размени и студената и наставног особља.

– Надамо се да ћемо у перспективи бити у могућности да, рецимо следећег октобра, удружимо најбоље наше и италијанске студенте у јединствен симфонијски оркестар. То би била права ствар, јер сам уверен у то да би представљао огромну мотивацију за те младе људе. Наравно, био би то и велики изазов за студенте АУНС, не због сумње у њихов квалитет, напротив, већ због објективне чињенице да њихове италијанске колеге листом свирају на врхунским, десетоструко скупљим инструментима, и да су потребни огроман труд и напор да би се само уједначио звук. Али, без обзира на то, формирање заједничког оркестра би заиста било најлепше могуће финале пројекта „Нота пријатељства”...

М. С.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести