Нове генерације уче од најбољег из других литература

Међународни фестивал кратке приче “Kikinda Short”, који се приређује једанаести пут, у уторак увече у башти кикиндске Народне библиотеке “Јован Поповић” отворио је књижевник Филип Давид,

као гост изненађења ове јединствене књижевне манифестације. На “Kikinda Shortу” учествује 20 аутора из 19 земаља са свих континената, који ће после два дана читања и дружење у Кикинди, програм данас наставити у Зрењанину, Сегедину и Темишвару, а 1. и 2. јула у Београду.

Давид је читао своју кратку причу под називом ,,Атентат који се није догодио”.

Добра проза проналази свој пут, без обзира на политичке елите и наметнуте границе, а Давид је уверен да нове генерације доносе и нови сензибилитет.

- Мислим да је сазрела једна, две генерације, које умеју да пишу, које умеју да уче и од онога што је најбоље у другим литературама. Али, њихови доживљаји су аутентични, прави, казани на један узбудљив, сјајан начин - рекао је Филип Давид.

Главна тема овогодишњег фестивала је управо тешка политичка ситуација у свету са акцентом на мигрантску кризу, а једна од гошћи фестивала је позната списатељица и новинарка  Самиха Али Храис из Јордана која се у својим делима бави социјалним питањима арапских земаља.

- Веома сам срећна што сам у Србији јер постоје многе сличности између места са којег ја долазим и ове земље.  Посебно ми је драго што учествујем на оваквом фестивалу и што сам у прилици да упознам много својих колега из целог света - каже Али Храис.

Учесници фестивала пристигли са свих континената, захваљујући књижевности и краткој причи, у прилици су да се упознају, размене искуства и идеје, да науче нешто ново, што је од непроцењивог значаја посебно за младе ствараоце. Књижевница Туве Аро из Финске, изузетно је узбуђена што учествује у занимљивом култуном догађају, и што кратка прича добија на значају.

- Чини ми се да је јако важно, нарочито за мене као младу ауторку, да остварим контакте са људима из нашег окружења, као и са писцима ван нашег региона. Тако имамо и најбољи увид како функционише књижевни живот и на неким јако удаљеним местима – каже у улози домаћина фестивала “Kikinda Short” Јелена Маринков из Кикинде, најмлађа учесница, добитница награде “Ђура Ђуканов”.

Уредник фестивала Срђан Срдић наглашава да је “Kikinda Short” другачији је књижевни догађај, у најбољем смислу те речи, много је нефорлмалнији, а ауторима пружа прилику да се сретну, бораве неко време заједно, да се упознају, комуницирају.

- То је прилика да схвате шта је оно што у њиховим књжевностима тренутно нема, а има на неким другим просторима – указује Срђан Срдић.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести