Новосадски џез фестивал од 13. до 15. новембра

У Културном центру Новог Сада (КЦНС) је најављен Новосадски џез фестивал, који ће бити одржан од 13. до 15. новембра у Српском народном позоришту. Поред очигледног скраћења, организатори из КЦНС навели су

и промену опредељења, које ће водити концентрацији на младе и домаће нараштаје музичара, као и њихових слушалаца.

- У девет ансамбала који ће наступити у току три фестивалска дана покушали смо да нађемо оне који ће бити различити, како не би понављали програме других џез фестивала - навела је Весна Каћански, уредница музичког програма у КЦНС. - Било је оних који би волели да свирају, било је оних које би ми волели, али ипак смо све то морали да сведемо на праву меру, па ће нам свирати Новосађани, свираће европска, али и светска yез имена.

Како ће то конкретно изгледати саопштио је члан савета фестивала, Адам Клем, који је рекао да је програм у складу са финансијским и могућностима спрам термина одржавања. Као светске звезде он је издвојио пијанисту Кенија Берона који ће наступити са контрабасистом Дејвом Холандом, као и квинтет басисте Стива Сволова. Са комерцијално успешне стране издвојена је музика оркестра Мата Бјанка, а Клем је као занимљивији део програма најавио отварање на ком ће наступити мађарска вокалисткиња Вероника Харча.

- Један од наших главних задатака и адута је комплетна регионална сцена. “Мајамисти” трио има нови албум “Лов”, и то ћемо чути, као и биг бенд Ласа Линдгрена углавном састављен од хрватских и словеначких музичара - рекао је Адам Клем, посебно издвојивши млади београдски квартет “Кузама”.  - Они свирају модерне токове на леп начин.

- Камерну атмосферу ћемо избећи шанковима - поручио је за крај прве најаве 16. новосадског џез фестивала Зоран Дејановић, задужен за односе са медијима.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести