Од Сан Франциска до Београда

Југословенска кинотека постаће богатија за неке личне предмете и успомене из дуге и плодне каријере славног америчког глумца, оскаровца Карла Малдена, рођеног као Младен Секуловић (1912 - 2009)

и увек врло поносног на своје српско порекло, извештава Танјуг.

Његова унука предаће Кинотеци на чување писмо које је Малден добио од Марлона Бранда, са којим је играо у култном филму Елије Казана “Трамвај звани жеља”, наведено је на сајту Кинотеке. Управо за лик Мича у том филму, у којем му је партнерка била Вивијан Ли, Малден је добио Оскара за најбољу споредну улогу 1952. године.

Кинотека ће чувати и шешир који је носио као полицијски детектив Мајк Стоун у “Улицама Сан Франциска”, телевизијској серији уз коју је стекао широку популарност током 70-их година прошлог века, а у којој му је партнер био Мајкл Даглас. У плану је да у Кинотеку догодине, посредством још једног нашег човека у Холивуду, продуцента Дана Тане, стигне и сама статуета Малденовог Оскара.

Малден је рођен је 22. марта 1912. у Чикагу од оца Петра Секуловића, емигранта из малог херцеговачког места Билеће и мајке Марије чешког порекла. Одрастао је у Герију где је у младости радио у челичани, док није решио да студира глуму, на Goodman Theatre Dramatic School.

Каријеру је започео у позоришту, прво у Чикагу, потом у Њујорку, а од 60-их година живео је у Калифорнији. Умро је у Лос Анђелесу 1. јула 2009. у 97. години. На филму је дебитовао 1940. и током вишедеценијске каријере остварио 72 улоге на великом и малом екрану.

Уз освојеног Оскара имао је и једну номинацију, 1954. за чувени филм “На доковима Њујорка” (поново са Казаном и Брандом). Са Казаном је снимио и контроверзни филм “Беби Дол”, а сарађивао је и са Yоном Фордом (“Јесен Чејена”) и Алфредом Хичкоком (“Признајем”).

Малден је био и део српске кинематогафије. У филму Горана Паскаљевића “Сутон” (1982) уверљиво је представио старог човека који се после дуго времена враћа из Америке у Југославију. Куриозитет је да се лик у филму звао Марко Секуловић. Малден је иначе био поносан на своје право име, које је променио да би се лакше изговарало, и више пута је успео да га “убаци” у филмове у којима је играо.

Последњу улогу остварио је 2000. као свештеник у првој сезони популарне телевизијске серије “Западно крило”.

Критика га је опсивала као карактерног глумца, којег су красили интелигенција, снага израза и аутентичност било да је играо хероје, негативце или представљао такозване обичне момке из краја.

Међу његовим многобројним признањима су награда Еми (1985) за лик Фредија Кашаба у серији “Fatal Vision”, награда за животно дело америчког Удружења филмских глумаца (2004), почасни докторати на два универзитета - Емпориа и Валпараисо, а наравно и звезда на Булевару славних у Холивуду. Пет година је био председник Филмске академије у Лос Анђелесу (1988-1993) и основао је уметничку библиотеку на Беверли Хилсу.

Сведочанство о узбудљивој каријери, али и мирном породичном животу, више од седам деценија у браку са Моном Гринберг, Малден је оставио у књизи “When do I start?: A Memoir“, коју је написао уз помоћ ћерке Карле.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести