Од свинга до џез-рока

Ажурирано пре 6 недеља 6 дана

Премда се чињеница да у Новом Саду тренутно не постоје места за клупску џез свирку и околности материјалне оскудице видно одражавају на музичка збивања, новосадски џезери не посустају

и на овдашњој џез сцени догађају се често упечатљиви и вредни концерти. Такав је био и недавни наступ Биг бенда Џез омладине Војводине, ансамбла младих музичара основаног пре неколико година са циљем да настави значајну џез традицију Новог Сада и Покрајине и приближи џез млађој публици, а који се на концерту у сали Културног центра Новог Сада слушаоцима представио енергичном и солидном свирком и репертоаром, а занимљив начин комбинујући џез стандарде и новије композиције савремених аутора.

Уводни део концерта омладинског Џез биг бенда са диригентом Федором Рушкуцом донео је агилна извођења популарних тема из ере свинга, попут Елингтоновог “C jam blues” и “На сунчаној страни улице” Џимија Мек Хјуа, у динамичним преплетима звука оркестарских група и спонтаним и жустрим иступима солиста, међу којима је најистакнутију улогу имао тенор-саксофониста Милан Јанчурић. Уз низ полетно одсвираних инструментала, међу којима су се нашле и једна од, за репертоар овога оркестра карактеристичних тема реномираног чешког композитора и аранжера Милана Свободе, нумера насловљена “Муд”, прожета ритмиком опуштеног свинг-пулса, као и маштовито развијена композиција Федора Рушкуца “Војислав”, уследили су потом наступи певачице Иване Радун, која је надахнуто извела нежну Гершвинову успаванку “Summertime” и ведру, распевану тему “Flу me to the moon”, као и вокалног солисте Немање Михаиловића са сугестивном интерпретацијом Синатрине песме “Come fly with me”.

Завршни део вечери закључила је нумера Милана Свободе, “Трибуте то Г.Е.”, као лепа и особена посвета чувеном композитору и аранжеру Жилу Евансу, остварена у живим и импресивним тонским међуиграма оркестарских група и солистичких деоница, као и топлином иберијског звучног колорита озарена нумера “Шпанија” Чика Корије, одсвирана бурно и ватрено, ефектно заокруживши овај успешни концертни догађај, за који су се слушаоци музичарима захвалили дугим и топлим аплаузома. А призор препуне дворане, у којој је много људи стојећи пратило концерт, убедљиво је показао да новосадска публика и те како воли и цени овакву врсту музике, за чију афирмацију су заслужни и оркестри попут Биг бенда Џез омладине Војводине, тако да је диригент Федор Рушкуц захвалио људима из Културног центра Новог Сада на подршци коју пружају овом младом ансамблу.

М. Јанковић

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари