Орлови поново лете

Лагунина едиција прича „Таласи” богатија је за књигу „Орлови поново лете” у којој 14 српских приповедача говори о свом детињству,

а издавач је том књигом обележио 100 година од рођења писца Бранка Ћопића.

У књизи која носи наднаслов „Нове приче о магарећим годинама”, како је Ћопић назвао тинејџере, окупљена је кратка проза неких од најбољих домаћих писаца углавном млађе генерације, иако су се ту нашли Драган Великић, Љубица Арсић, Михајло Пантић.

Како каже приређивач ове збирке, аутор једне приче и „отац” њеног наслова који је духовита варијација на Ћопићеву збирку „Орлови рано лете” Вуле Журић , „добри дух Бранка Ћопића окупио је јединствену књижевну дружину”.

- Пишући о својим магарећим годинама саставили су збирку испуњену најразлицитијим авантурама, проблемима и невољама јунака које дрма пубертет, први пут се заљубљују, не знају шта ће са собом па упадају у невоље, одлучују да побегну од куће и да се никада, баш никада више не врате у школу  казао је Журић. - Како је то бити омладинац у време кад није било компјутера и мобилних телефона, а како је бити тинејџер у двадесет првом веку? Колико је сазревање кратко а сећање дуго? Да ли су патње, радости, весеља и разочарања увек исти, или су се променили као и цео свет и младост у њему? На пут ка књижевним одговорима на замршена питања одрастања упутиће нас смешне, нежне, тужне, проницљиве и увек узбудљиве приче наших аутора који су се одважили да с нама поделе тајне свог детињства.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести