Откривање Фафнеровог идентитета

Новосадском стрип цртачу Александру Саши Јовановићу, који је под псеудонимом Макс фон Фафнер објавио низ албума у Француској, приређена је изложба у Француском институту (Пашићева 33).

Отварање је заказано вечерас у 19 сати. Изложба је увод у 10. новосадски стрип викенд, који 9. и 10. септембра у “Фабрици” организује Студентски културни центар Нови Сад.

Новосадски стрип аутори, данашњим речником говорећи, бренд су за себе. Уз мали прекид деведесетих, гашењем нашироко чувеног “Дневниковог” стрип издаваштва, али и културног миљеа на који се навикло, почео је њихов пробој и на светску сену. Француска стрип сцена је, ту тајне нема, уз америчку и јапанску, најјача, а најближа, па отуд не чуди што су се многи позиционирали баш тамо, да се подсетимо само Градмира Смуђе или Зорана Јањетова.

Саша Јовановић је припадник новијих генерација новосадских стрип цртача. Познат је као аутор виртуелних светова који публику воде на путовање кроз време где се бришу границе прошлости и будућности. Већ дуго сарађује са француским сценаристима, а радове је објављивао за “Делкур”, “Хуманоид”, “Солеил” и друге издаваче.

Вечерашње отварање изложбе у Францускум институту није једини дгађај који ће најавити предстојећи Новсадски стрип викенд у “Фабрици”. У среду је планирано приказивање филмова снимљених по стриповима на Брод театру, на Дунаву, а у четвртак ће у Музеју савремене уметности Војводине бити отворена изложба фестивала несврстаног стрипа “Ново доба” из Београда. 

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести