Памук: Пишем да бих био срећан

Најпознатијем савременом турском писцу, добитнику Нобелове награде за књижевност Орхану Памуку, у уторак у 13 часова у Огранку Српске академије наука и уметности у Новом Саду,

у згради Платонеума, биће уручена међународна књижевна награда „Милован Видаковић”, коју додељује Међународни фестивал прозе „Просефест”. Орхан Памук је допутовао у Београд као гост САНУ и издавачке куће “Геопетика”, која је објавила 12 његових књига у Србији.

– Припадам нацији писаца, уметника, различититих људи који независно од тога да ли живе у САД, где предајем, или у Турској, углавном имају либералне идеје – рекао је јуче Памук у срдачном разговору са новинарима у САНУ, нагласивши да никада није одустао од критиковања различитих светских влада. – Признајем да сам либерални интелектуалац који има потребу и дужност да стално критикује власт. Либералне идеје су јако важне за свако друштво.

Оне често немају већинску подршку становништва, али представљају алтернативна светла и есецију једнакости и слободе у сваком либералном друштву. Идеја интелектуалца и писца, за којег себе сматрам, јесте да каже „не”. Не желим да будем пријатељ некоме ко не престаје да аплаудира властима. Моји пријатељи не аплаудирају властима – казао је Памук.

Нобеловац је одржао и предавање у пуној свечаној сали САНУ, рекавши том приликом да верује у моћ људске маште да измисли нове светове, нове границе или светове без граница. „Пишући књиге не обраћам пажњу само на традицију и детаље из турске и османске културе, већ и на човека, његову машту, жељу да иде даље од тога. Писац је неко ко проводи године стрпљиво покушавајући да открије друго биће у себи и свет који га чини оним што јесте”, казао је нобеловац.

Признао је да најчешће питање које му постављају и које га узнемирава јесте: „Зашто пише”. „Пишем зато што ми је то урођено, зато што не могу да радим обичан посао, зато што желим да читам књиге какве пишем, пишем зато што се љутим на све вас и на сваког од вас, пишем зато што волим да седим у соби цео дан пишући, зато што не могу да учествујем у свету не мењајући га, пишем зато што волим мирис папира и мастила, зато што више од свега верујем у уметност романа, пишем јер је то навика, и страст, јер се плашим да ћу бити заборављен, и зато што је узбудљиво све лепоте света претварати у речи... Пишем да бих био срећан”, одговорио је Орхан Памук.

Н. П.

Нови роман биће о куги

Памук је признао да чита дела нове генерације писаца, од којих можда нешто ново научи, да се, док пише, осећа као занатлија са својом маштом, али и као тврдоглави човек уверен да то може да уради. Нобеловац је, с друге стране, открио и да већ осам месеци пише роман чија се радња дешава 1900. године, на мору, а тема је куга и за ту причу припремао се претходних 30 година, купујући књиге, сакупљајући информације. „Почео сам да пишем свој трећи историјски роман, али није ми стало да објашњавам историју већ ми је стало до слика. Историја је за мене извор романтичних слика и мрачних страна људског духа”, објаснио је Памук.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести