Паскаљевић на додели награда Aкадемије Лимијер

Угледна филмска Aкадемија Лимијер, чији су многобројни чланови инострани дописници из целог света, који живе и раде у Француској, доделила је синоћ годишње награде на свечаности у Паризу.

Ово цењено признање, пандан америчком Златном глобусу, ове године за најбољи филм припало је дебитантском остварењу "Мустанг" младе ауторке Дениз Гамзе Ергувен који је ове године један од фаворита у трци за награду Aмеричке филмске академије Оскар.

Овај филм добио је и још две награде, за најбоље дебитанско дело и награду за младе женске глумачке таленте.

Награду за најбољу режију освојио је Aрно Деплешен за свој филм "Три успомене из моје младости", а као посебном госту на свечаности у Паризу, српском редитељу Горану Паскаљевићу припала је част да ту награду преда свом француском колеги.

Паскаљевић је том приликом у шали рекао да "сви редитељи ауторских филмова заслужују награде на почетку снимања, пошто у данашњем времену опште кризе нису сигурни да ће свој филм успети и да заврше".

Награду за допринос француској кинематографији добила је славна глумица Изабел Ипер, док је за најбољу женску улогу признање освојила Катарин Фро за ролу у филму "Маргарита".

Најбољим глумцем проглашен је Венсан Лендон за своје упечатљиво глумачко остварење у филму "Закон тржишта".

Интересантан је и податак да филму Жака Одијара "Дипан", прошлогодишњем добитнику "Златне палме" на Канском филмском фестивалу, није припала ниједна награда и поред тога што је био номинован у више категорија.

Ове године награде Aкадемије Лимијер додељене су 21. пут, под покровитељством француског Министарства културе.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести